FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul Statelor Unite a pus la dispoziție 14 milioane de dolari pentru un studiu de inginerie și design care să reprezinte baza instalării unor mici reactoare modulare (SMR) la o nouă centrală nucleară din România.

Studiul Front-End Engineering and Design (FEED) ar trebui să fie gata în opt luni, în urma unei investiții de 28 de milioane de dolari, cuprinzând și contribuții de la firma românească de energie nucleară Nuclearelectrica și NuScale, compania americană care deține tehnologia SMR, informează Rador.

România a ales să construiască prima centrală cu SMR pe locul unei foste centrale pe cărbuni, iar studiul va oferi date specifice privind locația – costuri, construcție, program și detaliile licențierii – necesare pentru instalarea reactoarelor de la NuScale.

John Kerry, reprezentantul SUA pentru climă: „Energia nucleară, inclusiv SMR, reprezintă un instrument esențial pentru lupta cu schimbarea climei și totodată poate îmbunătăți sectorul energetic și stimula prosperitatea economică. E un pas ferm înainte în sprijinul dorinței României de a folosi energie nucleară inovatoare, sigură și cu zero emisii în parteneriat cu SUA.”