FacebookTwitterLinkedIn

România își păstrează titlul de „cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană”. Anul trecut fermierii români dețineau peste două milioane de arbori.

Conform datelor furnizate de Eurostat, țara noastră rămâne cel mai mare producător de nuci din Uniunea Europeană, cu o producție ce a depășit în 2021 peste 60.000 de tone de nuci.

În urma noastră în topul celor mai mari producători de nuci din UE se regăsesc țări precum Grecia și Franta, cu peste 40.000 de tone fiecare, urmate de Spania cu 20.000 și Italia cu 14.600 de tone de nuci.

În prezent, fermierii români dețin peste 2 milioane de arbori.

Țara noastră a devansat Franța în topul producătorilor de nuci încă din anul 2017. Majoritatea pomilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar datorită interesului comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi, culturile pe suprafețe mari s-au înmulțit.

Cultivatorii de nuci primesc plăți de sprijin regulate, dar nu există programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea lor. Subvențiile acoperă unele costuri de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, precum și asigurarea împotriva grindinei și a inundațiilor.

Finanțarea UE poate acoperi până la 50 la sută din valoarea investiției, de la 98.000 de euro la 1,03 milioane de euro, în funcție de mărimea fermei.

De la începutul anului și până în prezent, s-au exportat aproximativ 7.000 de tone de nucă în coajă și o cantitate de peste 2.000 de tone de miez de nucă.