FacebookTwitterLinkedIn

Merrick Garland, procurorul general al SUA, a anunţat că a finalizat transferul unor fonduri ruseşti confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei. Este primul transfer realizat de Statele Unite ale unor fonduri ruseşti confiscate pentru a reconstrui Ucraina.

În februarie 2023, Merrick Garland a autorizat ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscaţi din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei.

Merrick Garland: „Am autorizat transferul acestor fonduri pentru a remedia răul războiului nedrept. Suma a fost transferată Departamentului de Stat şi va fi dedicată acestei cauze. Acesta este primul transfer de către Statele Unite ale unor fonduri ruseşti confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu şi ultimul”, conform portalului de știri TVR.

La scurt timp după începerea invaziei rusești în Ucraina, Statele Unite crearea unei celule dedicate urmăririi penale a „oligarhilor ruşi corupţi” şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.

În aprilie 2022, autoritățile americane au confiscat fonduri aparţinând miliardarului rus Konstantin Malofeev, care este considerat una dintre principalele surse de finanţare pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.