FacebookTwitterLinkedIn

De ce aleg românii să plece în excursii în străinătate când sunt atâtea de văzut și în România? Ce îi lipsește turismului intern ca să fie cu adevărat o valoare a acestei țări? Doi tineri din Sfântu Gheorghe au gândit un startup prin care vin cu soluții simple de rezervare online, promovare, încredere și siguranță.

Au câștigat o finanțare europeană de 100.000 de euro, prin programul STUDENT STARTUP 1.0 – Innotech Student cu planul de afaceri al platformei stayhere.ro. Covăsnenii Béres Norbert și Grüman Róbert din Sfântu Gheorghe au pornit afacerea cu scopul de a promova și valorifica potențialul turistic intern.

Banii sunt investiți într-o aplicație de smartphone și o platformă de rezervări online, cu soluții moderne. Rezervările se pot face și cu ajutorul voucherelor de vacanță.

Startup-ul stayhere.ro a creat deja locuri de muncă pentru cinci tineri pregătiți să spună de ce România merită descoperită.

Lnsarea primei părți

Prima parte a proiectului este deja activă. Blogul stayhere.ro este un portal ușor de accesat pentru informații utile în materie de călătorii.  

 „Blogul de călătorii blog.stayhere.ro este parte din acest proiect și reprezintă primul pas. Aici este prezentat un bogat material informativ, care aduce turiștilor informații relevante privind obiectivele turistice din regiunile țării și știri despre evenimente, curiozități și alte articole menite să stârnească dorința de a vedea partea frumoasă a României”, a declarat Béres Norbert.

Ideea de a crea un startup care să ajute la promovarea turismului din România a venit ca o consecință a răspunsului pozitiv al populației către digitalizare, în special după pandemie.

„S-a văzut din statisticile oficiale că pandemia a generat creștere pentru turismul intern. Dar s-a observat și o tendință a turiștilor de a face rezervări online. Așa că vrem să venim cu soluția care să facă legătura între dorința de a călători în România, accesibilitate și siguranță. Credem cu tărie că turismul are foarte multe de oferit și merită descoperit potențialul acesteițări”, a subliniat co-fondatorul stayhere.ro, Grüman Róbert.

Echipa stayhere.ro gestionează și „Clubul călătorilor cu vouchere de vacanță”, un grup de Facebook care are deja peste 2000 de membri și mai crește.

Startup-ul a primit recent și licența de turism de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, care atestă statutul de agenție de turism intermediară, pas necesar în vederea lansării platformei de rezervări online. Acum, aceasta este în dezvoltare. Lansarea oficială este preconizată în a doua parte a anului curent.

Béres Norbert și-a început cariera ca voluntar în organizațiile de tineret, făcându-și drum prin diverse poziții și roluri în cadrul mai multor organizații. Din timpul studiilor a început să călătorească prin intermediul programului Erasmus+ și a văzut 15 țări europene. Experiențele l-au inspirat, iar după absolvirea facultății, a început să-și pună în aplicare ideile. Este adept al turismului responsabil și sustenabil și fan al călătoriilor în zonele mai puțin cunoscute ale țării și al practicilor eco-friendly în turism.

Grüman Róbert este antreprenor cu experiență în dezvoltarea afacerilor și digitalizarea turismului. În perioada pandemiei a contribuit la dezvoltarea turismului prin campania „Visit Covasna Safe Place”. Ca membru în consiliul director al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România a promovat turismul intern și a fost desemnat expert la Consiliul Europei pentru crearea raportului despre impactul platformelor de home-sharing în turism.

300 de tineri s-au înscris în programul STUDENT STARTUP 1.0 – Innotech Student, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Aceștia au participat la concursul de planuri de afaceri organizat în cadrul programului. 14 planuri de afaceri au fost selectate pentru a primi finanțare nerambursabilă de până la 100.000 de euro.