Marea Britanie o numește pe Anne Keast-Butler în funcția de director al agenției de comunicare în domeniul informațiilor GCHQ, devenind astfel prima femeie din istoria regatului care are responsabilitatea de a proteja țara împotriva teroriștilor, a infractorilor cibernetici și a puterilor străine ostile.
Potrivit Reuters, ea va prelua funcția în luna mai, înlocuindu-l pe Jeremy Fleming, care se retrage după un mandat de șase ani.
Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe, James Cleverly, care a făcut numirea, a declarat că Keast-Butler are un palmares impresionant în cadrul rețelei naționale de securitate a Marii Britanii. “Anne își va folosi vasta experiență pentru a contribui la menținerea siguranței publicului britanic”, a spus el.
Ea ocupă în prezent funcția de director general adjunct la agenția britanică de informații interne, cunoscută sub numele de MI5. GCHQ este principala agenție de interceptare a Marii Britanii și are o relație strânsă cu Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite, precum și cu entitățile omoloage din Canada, Australia și Noua Zeelandă. Acestea sunt uniteîntr-un consorțiu numit “Cinci Ochi”.
GCHQ, care își are rădăcinile în secolul al XX-lea după izbucnirea Primului Război Mondial, urmează modelul MI5, însă cu trei decenii mai târziu, în numirea unei femei în fruntea sa.
Stella Rimington a devenit prima femeie care a condus MI5 în 1992 și s-a spus că a inspirat distribuirea lui Judi Dench în rolul “M”, șef al serviciului britanic de informații externe cunoscut sub numele de MI6, în filmele James Bond câțiva ani mai târziu.
GCHQ a furnizat o declarație rară despre activitățile sale cibernetice ofensive la începutul acestei luni, dezvăluind că hackerii săi au lansat operațiuni împotriva militanților, campaniilor de dezinformare sprijinite de stat și a încercărilor de a interveni în alegeri.
Grupul colaborează cu MI6, MI5, cu poliția, cu departamentul de apărare al guvernului, cu parteneri străini, precum și cu sectorul privat și cu domeniul academic.