FacebookTwitterLinkedIn

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a redus la jumătate prognoza de creştere pentru România în acest an, până la 2,1%, cu 2,6 puncte procentuale sub ceea ce preconiza anterior, în condiţiile în care estimează că războiul din Ucraina va avea un efect considerabil asupra economiei româneşti.

De asemenea, S&P a majorat semnificativ estimările privind rata medie anuală a inflaţiei în România, care în 2022 ar urma să fie una de 9%, faţă de una de 6% cât estima în luna decembrie 2021, ca urmare a preţurilor mai mari la alimente şi combustibili, ambele componente fiind agravate de conflictul din Ucraina.

Standard & Poor’s: „În consecinţă, ne-am redus prognoza de creştere reală a PIB pentru România până la 2,1% în 2022, pe baza aşteptatei încetiniri a exporturilor, investiţiilor şi consumului.

Estimăm că ritmul de creştere al României va urca la 4,5% în 2023 şi va rămâne la peste 4% în 2024-2025 pe fondul unei cereri şi unor investiţii solide din partea sectorului privat.

Revenirea economiei româneşti în 2023-24 va depinde de capacitatea sa de a absorbi şi a a utiliza eficient finanţarea semnificativă disponibilă în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă”, conform Agerpres.