FacebookTwitterLinkedIn

Cele mai frecvente și mai sofisticate amenințări legate de Squid Game găsite în online, sunt troieni, adware și oferte false de costume pentru Halloween, transmit experții Kaspersky. Din septembrie până în octombrie 2021, aceștia au descoperit câteva zeci de fișiere rău intenționate diferite pe web, ale căror nume menționează popularul serial Netflix.

În majoritatea cazurilor analizate, au fost descoperiți troieni capabili să instaleze alte programe rău intenționate, dar au existat și alte tipuri de troieni și programe adware.

Una dintre schemele infractorilor cibernetici funcționa în felul următor: victimei i se arăta o versiune animată a primului joc din serial, timp în care se lansa un troian care putea fura date din diferitele browsere ale utilizatorului și le putea trimite înapoi către serverul atacatorilor Se crea și o comandă rapidă într-unul dintre foldere, iar aceasta putea fi folosită pentru a lansa troianul de fiecare dată când sistemul era pornit.

Compania de securitate cibernetică a descoperit, de asemenea, programe malware mobile care exploatau Squid Game. În speranța de a descărca un episod din Squid Game, utilizatorul descărca un troian periculos. Astfel, de câte ori o aplicație era lansată pe dispozitiv, aceasta solicita serverului de control să ruleze anumite comenzi. Printre aceste sarcini puteau fi, de exemplu, deschiderea unui tab în browser sau trimiterea unui SMS către numerele primite de la serverul de control.

De asemenea, cum Halloween-ul se apropie, încep să apară multe magazine false legate de Squid Game. Cele mai multe dintre ele oferă posibilitatea de a cumpăra costumele asemenea celor purtate de jucătorii din serial – astfel de magazine se poziționează în mod fals ca fiind oficiale. În acest caz, țintele ajung să transmită infractorilor cibernetici informațiile lor bancare și de identitate personală, deoarece li se cere să furnizeze detalii despre card și date personale, inclusiv o adresă de e-mail, adresa de reședință și numele complet.