FacebookTwitterLinkedIn

În 2019 agenții speciali germani au arestat un tânăr hacker de 22 de ani din Frankfurt, care fusese identificat de guvern cu numele de Coder420. Acesta a dezvoltat o platformă de exchange dark web numită Wall Street Market. La acel moment aceasta era cea mai mare dintre toate platformele similare, derulând vânzări de aproximativ €50 de  milioane în intervalul octombrie 2016 – aprilie 2019. Platforma vindea orice – de la cocaină la acte de identificare și diverse recomandări. 

La momentul arestării sale Coder420 avea aproximativ 1,000 de monede bitcoin, care la acea vreme valorau $5.5 milioane.

Operațiunea a fost un mare succes. Landul german Hesse, în aria căruia este capitala financiară Frankfurt, a capturat 2,200 de monede bitcoin și alte crypto-monede de la Coder420 și de la colaboratorii lui. 

Deși sub 1% dintre tranzacțiile cu crypto-monede făcute anul trecut sunt considerate ilicite, potrivit firmei de analiză a blockchain, Chainalysis, totuși valoarea acestora, de $20 de miliarde, este considerată un record. 

Monedele crypto care se află pe lista neagră sunt dificil de utilizat și multe platforme de exchange de crypto, dintre care Coinbase și Kraken, refuză să le accepte. 

În loc de a le vinde la licitație, așa cum a făcut Departamentul de Justiție al SUA cu peste 185,000 de bitcoin-uri pe care le-a capturat în ultimii nouă ani, avocata Ringwald s-a parteneriat cu Bankhaus Scheich din Frankfurt, care de mult timp are o afacere care curăță crypto-monedele aflate pe listele negre. Până acum a curățat și a vândut în landul Hesse active digitale în valoare de peste €150 milioane.  

În weekend oficialii landului Hesse în parteneriat cu FBI și cu Poliția Federală au capturat bitcon și alte crypto-monede în valoare de €46 de milioane de la două servere despre care se crede că sunt responsabile pentru spălarea a $700 de milioane din Coreea de Nord și încă o sumă nedeclarată care se pare că a ajutat armata rusă să cumpere armament.

În ultima lună alte două landuri au semnat acorduri similare cu cel făcut de oficialii landului Hesse, potrivit directorului activelor digitale de la Bankhaus Scheich, Nils von Schoenaich-Carolath (34), și alte două landuri germane explorează în mod curent servicii similare. 

Pentru că băncile SUA care au expunere crypto trec printr-o amenințare existențială ca efect al falimentului gigantului de exchange crypto FTX, CEO-ul și co-fondatorul Bankhaus Scheich, Wolfgang Beck, vede munca firmei lui drept model de cum să modernizezi infrastructura financiară a organismelor reglementatoare și practicile bancare inovatoare.

“Această afacere nouă cu active digitale este pentru mulți oameni ceva ciudat și nu o înțeleg,” spune Beck (64), care este singurul acționar al băncii. “Așa încât încerc să le dau un sentiment că o casă cu tradiție în trading de titluri face acum același lucru cu activele digitale. Vreau să ofer tuturor clienților existenți, precum și celor viitori și instituțiilor, o soluție bună pentru aceste piețe noi.”

Bankhaus Scheich a fost fondată în 1985 ca Scheich & Partner Börsenmaklermarket, un trader OTC pentru produse financiare cu venituri fixe, cum sunt obligațiunile. 

De-a lungul ultimilor opt ani, firma s-a extins în mai multe direcții, iar în 2015 a fost licențiată drept bancă cu drept de comercializare de titluri de către organismele reglementatoare din Germania, iar acum tranzacționează sute de milioane de euro pe zi în volum OTC tradițional și în active cu venit fix listate la Frankfurt Stock Exchange, inclusiv titluri ale Bayer, Lufthansa și Volkswagen.

În 2018 Bankhaus Scheich s-a extins spre piețele de capital. Înțelegând nevoia tradițională a companiilor de a pre-finanța investiții de milioane de dolari prin intermediul brokerilor reglementați, firma a început să creeze o serie de servicii crypto instituționalizate, numite Tradias, care permite firmelor de servicii financiare să facă schimburi OTC și să creeze tokeni de titluri pe blockchain-urile Ethereum și Polygon. Periodic schimburile crypto sunt compensate intern și banca cumpără și vinde active digitale pe platformele de exchange, inclusiv pe Kraken, Binance și pe acum-defunctul FTX.

Aproximativ la momentul la care Bankhaus Scheich a intrat pe piețele de capital, Ringwald, procuror în Hesse, și-a început munca la Ministerul de Justiție al landului respectiv pentru a înțelege cum să lichideze 100 de bitcoin (atunci în valoare de €200,000) care au fost capturate în 2014 și care stăteau nefolosite.

În lipsa oricăror proceduri formale de a licita activele așa cum fac diverse guverne locale, Ringwald a trebuit să creeze singură un proces prin care echipa sa să poată vinde bitcoin. Doi ani mai târziu a fost chemată să facă același lucru după ce oficialii au capturat cele 2,200 de bitcoin de la Wall Street Market.

De la prima vânzare manuală de bitcoin pe care a făcut-o Ringwald reglementările privitoare la aceste tranzacții au avansat și ea spune “putem vedea pas cu pas cum monedele electronice se transformă în instrumente financiare. Așa încât i-am cerut șefului meu să îmi permită să iau un partener.” 

În ciuda creșterii clarității reglementărilor în Germania, Ringwald nu a găsit la început instituții care să fie licențiate pentru a comercializa direct crypto.

Apoi a dat peste Bankhaus Scheich.

În ianuarie 2021, Federal Financial Supervisory Authority, cunoscută ca BaFin, a permis Bankhaus Scheich să transfere investiții ale Uniunii Europene în active din blockchain printr-un proces care se numește tokenization – tokenizare. 

În proiectele pilot banca a tokenizat obligațiuni convertibile, titluri din imobiliare și private equity. 

Nouă luni mai târziu, Bankhaus Scheich a semnat un acord cu Universal Investment din Frankfurt, care oferă servicii de administrare și management al riscului care permit subsidiarei băncii să tranzacționeze monede crypto și să tokenizeze valori imobiliare pentru bănci, pentru managerii de fonduri și pentru custozii din Germania, Luxemburg și Franța.

Tranzacțiile și imersiunea Bankhaus Scheich în lumea crypto nu au fost fără probleme.  Recent un proiect pilot în care au fost tokenizați opt milioane de euro ai unui fond de fonduri a căzut după ce Nuri a devenit insolvent ca efect al colapsului FTX.

Ringwald a semnat acordul cu Bankhaus Scheich în decembrie 2021.

Pentru a spăla fondurile disponibile Ringwald a confirmat că centrul ei de combatere a cyber-crimei are autoritatea legală de a colecta prețul vânzărilor de crypto inițial sechestrate, iar relația contractuală cu Bankhaus Scheich îi permite acest lucru. Scrisoarea oficială care confirmă aceste drepturi a fost creată cu antetul landului german Hesse și a fost trimisă către Chainalysis, CoinFirm, Elliptic și alți creatori de liste negre ale monedelor electronice. 

În loc să aibă de-a face în mod direct cu exchange-uri care ar putea dispărea peste noapte, statul vinde activele direct băncii la un anume discount. 

Pentru a păstra limita sub un milion de euro a monedelor crypto pe care le deține (stabilită după eșecul recent al Silvergate), banca compensează periodic tranzacțiile nete cu alte crypto și le tranzacționează la prețul pieței pe 20 de exchange-uri, în liquidity pools și via brokeri over-the-counter (OTC) care folosesc aceleași firme de securitate care verifică banii de pe listele negre.

După ce tranzacțiile sunt compensate, pozițiile sunt închise pe pe exchange-urile de crypto-monede. 

“Acest proces de white-listing a fost făcut pentru prima dată în decembrie 2021,” spune Ringwald, iar “după aceasta am avut 100 de milioane de euro.”

În mod ironic, majoritatea proceselor de spălare de bani pentru bitcoin-urile pătate sau pentru alte active digitale murdare este făcut manual via emailuri și telefoane. Întregul proces de curățare de monede crypto durează aproximativ două săptămâni.

Ringwald spune că “Acum alte landuri din Germania adoptă aceeași procedură”. Se pare că două alte landuri au semnat deja acorduri similare cu banca, dar nu au fost numite, potrivit Forbes SUA.

Pe lângă landurile din Germania, Bankhaus Scheich lucrează cu alte peste 30 de instituții care oferă servicii de blockchain, inclusiv cu exchange-ul de titluri imobiliare tradiționale, Börse Stuttgart, cu brokerul Trade Republic și cu Deutsche Telekom. 

Beck deține 100% din Bankhaus Scheich și 30% din Tradias, pe lângă alți 30% dintr-o subsidiară deținută de fiul său, Christopher.

În luna februarie banca a trimis raportul oficial pentru 2021 în care veniturile din tranzacționările crypto sunt de €14 milioane, reprezentând doar o treime din cele €47 de milioane din totalul tranzacțiilor acelui an, în comparație cu aproape zero înregistrat ca rezultat în anul anterior. Acestea nu includ veniturile Tradias, care nu sunt comunicate.