FacebookTwitterLinkedIn

Activitatea de producţie în zona euro s-a contractat în martie mai mult decât în februarie, iar cererea continuă să scadă, potrivit unui sondaj S&P Global.

Indicatorul Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în martie la 46,1 puncte, de la 46,5 puncte luna precedentă, sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei. Datele preliminare indicau un nivel de 45,7 puncte în martie, notează Reuters și Agerpres.

Indicele care măsoară producţia, inclus în PMI, a urcat în martie la 47,1 puncte, de la 46,6 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicau un nivel de 46,8 puncte.

Comenzile noi au scăzut pentru a 23-a lună, chiar dacă fabricile au avut cel mai rapid ritm de reducere a preţurilor din noiembrie. Orice semn al atenuării presiunilor inflaţioniste va fi bine primit de Banca Centrală Europeană, care încearcă să readucă inflaţia la ţinta de 2%, precizează Reuters.

În plus, fabricile din zona euro şi-au redus personalul din nou, deşi directorii se aşteaptă la o îmbunătăţire a producţiei în viitor. Indicatorul privind viitoarea producţie a urcat în martie la 57,4 puncte, de la 57,1 puncte luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023.

Zona euro a evitat recesiunea la finalul anului trecut, iar economiştii se aşteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creştere de 0,5%.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.