
Avertisment Sindalimenta: Industria alimentară românească este tot mai aproape de faliment din cauza preţurilor exagerat de mari la energia electrică şi termică, la gaze, combustibil şi cereale.
Reprezentanții Federației Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) – Sindalimenta atrag atenția că în cazul în care autoritățile nu vor lua rapid măsuri în perioada următoare pentru a susține industria alimentară, consumatorii nu vor mai găsi mâncare românească la rafturi.
„Guvernul trebuie să se pregătească urgent dacă doreşte să avem pe rafturi mâncare românească şi să ia în calcul câteva măsuri în regim de urgenţă”, susţin reprezentanţii organizaţiei.
Mai mult, în acest context, Federația propune reabilitarea de urgență a sistemului de irigaţii, găsirea unei soluţii optime, astfel încât România să producă îngrăşăminte pentru agricultură și un preţ subvenţionat pentru motorina folosită în agricultură, prin eliminarea accizelor, notează Agerpres.
De asemenea, reprezentanţii Sindalimenta propun măsuri urgente pentru industria alimentară, în strânsă conlucrare cu reprezentanţii industriei pentru stoparea creşterii preţurilor – TVA 0 la alimente, reducerea TVA la energie şi gaze, eliminarea unor taxe la combustibil, plafonarea preţurilor la energie şi gaze până la sfârşitul anului.
„Fără aceste măsuri, industria alimentară românească riscă să fie tot mai aproape de faliment din cauza preţurilor exagerat de mari la energia electrică şi termică, la gaze, combustibil şi cereale. Preţurile urcă practic de la o zi la alta din cauza războiului ruso-ucrainean, iar dacă de referim la agricultură să nu uităm că cele două ţări asigură 30% din exportul mondial de grâu”, se menţionează într-un comunicat al asociației.
De aemenea, reprezentanţii organizaţiei susţin că producţia viitoare de grâu ar putea fi mai mică anul acesta în multe ţări mari exportatoare.
„De exemplu, în Ucraina, care recent a interzis exporturile de grâu până la sfârşitul anului, este pusă sub semnul întrebării recolta din acest an din cauza războiului. În China, oficialităţile au anunţat deja că starea recoltei de grâu a ţării ar putea fi ‘cea mai rea din istorie’, potrivit presei internaţionale, din cauza ploilor din toamna anului trecut. Pe de altă parte, stocurile de grâu deţinute de comercianţii şi fermierii chinezi au fost reduse brusc în 2021, ceea ce vor reduce şi mai mult cantităţile de grâu disponibile pentru export. În ceea ce priveşte producţia din SUA, ea ar putea fi sub media anuală din cauza secetei. Deocamdată, nimeni nu ştie dacă se va putea conta anul acesta pe exporturile de grâu rusesc, având în vedere sancţiunile economice impuse acestei ţări”, se mai menționează în comunicat.
Conform sursei citate, cu o cerere la nivel mondial tot mai mare, cu stocuri în scădere şi cu preţuri care au explodat în această perioadă, situaţia pe piaţa mondială a grâului se va tensiona şi mai mult în perioada următoare.