FacebookTwitterLinkedIn

Compania românească de inginerie și tehnologie Simtel Team investește într-o platformă de Virtual Power Plant care optimizează consumul și producția de energie.

„Încă de când am pornit această divizie, obiectivul pe termen lung a fost să furnizăm clienților noștri un pachet integrat de servicii în direcția eficienței energetice. Prin această investiție, completăm pachetul respectiv cu ultima piesă de care aveam nevoie, măsurarea și monitorizarea consumului și producției de energie”, a declarat Iulian Nedea, co-fondator și CEO al Simtel Team.

Investiția va fi derulată printr-un start-up, denumit Custom Soft Solutions (CSS), împreună cu ANT Power, o companie în care Simtel deține 51% din acțiuni.

CSS dezvoltă o platformă Virtual Power Plant (VPP) de monitorizare și control a sistemelor de consum și producție de energie.

În urma investiției, Simtel deține 29% din start-up, iar ANT Power 20%, în timp ce restul de 51% este deținut de fondatorii acestuia, Ionuț-Ovidiu Dincă, Adrian-Gabriel Vintilă și Constantin-Corvin Ochian.

Astfel, Simtel deține capabilitățile necesare să gestioneze întregul ecosistem de energie al unui client, respectiv construiește și instalează centrale fotovoltaice, asigură mentenanța, prognoza și comercializarea producției de energie prin ANT Power, dar și monitorizarea, optimizarea și controlul de la distanță a consumului de energie, prin CSS.

Pe lângă investiția în cadrul acestui start-up, Simtel mai deține participații majoritare, de 51%, în alte două companii.

Prima dintre ele este ANT Power, o companie ce furnizează servicii de prognoză pentru centralele electrice fotovoltaice, prin intermediul unei platforme software dezvoltate intern.

Cea de-a doua companie este Agora Robotics, companie de cercetare-dezvoltare și producție de roboți autonomi, care dezvoltă un ecosistem de soluții modulare complementare de automatizare a proceselor logistice și de facility management.

Până la finalul acestui an, Agora Robotics va lansa un robot autonom de curățenie industrială.

În 2022, Simtel Team a înregistrat la nivel individual o cifră de afaceri de 137 de milioane de lei, în creștere cu 134% față de anul 2021, și un profit net de 12 milioane de lei, mai mare cu 96%.

Divizia de energie verde a avut cea mai mare contribuție la cifra de afaceri, de 77%, telecomunicațiile au reprezentat 21%, în timp ce alte linii de business au contribuit cu 2%.

Compania este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din 1 iulie 2021 și are o capitalizare de piață de 216 de milioane de lei.