FacebookTwitterLinkedIn

Compania Ana Hotels a avut un început de an bun la nivelul întregii activități, iar pentru 2023 estimează că va înregistra o creștere de 30% a cifrei de afaceri comparativ cu nivelul din 2019. Sunt posibile însă scăderi la nivelul profitabilității, ca urmare a costurilor și prețurilor în general mai mari.

”Avem un început de an în condiții normale de business, cu cerere crescută pentru resorturile de ski dar și pentru zona de business a hotelurilor din orașe. Putem spune că în ianuarie a fost mai activă zona de de business, iar cea de leisure mai mult în februarie. Vedem o cerere constantă pe zona de B2B dar și pe cea leisure la început de an și nu resimțim încă un impact cauzat de vreo criză economică. Dar, regăsim creșteri de prețuri care ne afectează la nivel de costuri. Estimăm în acest an o creștere cu 30% a cifrei de afaceri față de 2019, care este ultimul an complet de businees”, a declarat Simona Constantinescu, director general Ana Hotels, la emisiunea Forbes Forward.

Cererea pe partea de servicii de relaxare a crescut în februarie ca urmare a vacanțelor eșalonate dar și pentru că la munte a nins mai abudent începând cu sfârșitul lunii ianuarie. Astfel, toată luna februarie a fost ocupată cu turiști care au ales să meargă la Poiana Brașov.

De altfel, compania s-a concentrat pe atragerea de turiști pe zona de relaxare în ultimii trei ani, când, din cauza restricțiilor anti-COVID, mulți români nu au putut sau nu au vrut să călătorească în afara țării, astfel că au ales hotelurile de pe litotalul românesc.

”La nivel de profitabilitate probabil că vom avea o scădere, pentru că avem creșteri de preț la materiile prime, salarii sau energie. Oricât vom optimiza, nu avem cum să nu resimțim aceste creșteri de costuri și nu vom transfera toate aceste creșteri în tarife și prețuri. Dar, se vor resimți totuși, pentru că la începutul acestui an s-a modificat și Codul Fiscal și avem creșteri de TVA. Toate aceste majorări nu le impunem noi, ci doar suntem obligați să le preluăm”, a adăugat Constantinescu.

Spre exemplu, prețul plătit de companie pentru gazele naturale a crescut cu 400% față de acum doi ani, în timp ce la electricitate majorarea de preț a ajuns la 1.000%.

Compania nu a beneficiat, în anumite perioade, de programele de plafonare a prețurilor energiei, astfel că a fost nevoită să absoarbă în costuri creșterile acestor tarife.

Odată cu debutul pandemiei de COVID, compania a inițiat lucrări de reabilitare și renovare a hotelului Athenee Palace Hilton care a devenit, de la începutul acestui an, Intercontinental Athenee Palace, în urma unui proces de rebranding.

Cea mai mare provocare a procesului de rebranding a vizat partea de digitalizare, pantru că transferul de la fostul operator la cel nou a fost făcut fără ca activitatea hotelului să fie sistată.

În cursul acestui an, urmează să fie modernizată și zona de restaurant și bucătării din acest hotel, iar probabil din toamnă va urma reabilitarea hotelului Europa din Eforie Nord.

Un alt plan investițional al companiei este reprezentat de reabilitarea restaurantului Panoramic din Brașov, achiziționat în 2023, dar operațiunile de planificare a lucrărilor vor dura probabil un an și jumătate.