FacebookTwitterLinkedIn

Creditorul Silicon Valley Bank (SVB) Financial Group, axat pe finanțarea startup-urilor, a devenit vineri cea mai mare bancă care a eșuat de la criza financiară din 2008 până acum, într-un colaps care a zguduit piețele globale și a dus la blocarea a miliarde de dolari aparținând companiilor și investitorilor.

Eșecul SVB este cel mai mare de când Washington Mutual a dat faliment în 2008, scrie Reuters.

Autoritățile bancare din California au închis vineri banca, care a desfășurat afaceri ca Silicon Valley Bank, și au numit Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) drept administrator al activelor sale.

Biroul principal și toate sucursalele SVB se vor redeschide în 13 martie și toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate cel târziu luni dimineață, a spus FDIC.

Dar 89% din depozitele de 175 de miliarde de dolari ale băncii erau neasigurate la sfârșitul anului 2022, potrivit FDIC, iar soarta lor rămâne incertă.

Cu sediul în Santa Clara, creditorul era clasat la finele anului trecut pe locul al 16-lea ca mărime din SUA, cu active de aproximativ 209 miliarde de dolari.

Banca a pierdut 1,8 miliarde de dolari din obligațiunile de trezorerie ale căror valori au fost diluate de majorările ratelor Fed.

Problemele de la SVB subliniază modul în care o campanie a Rezervei Federale din SUA și a altor bănci centrale pentru a lupta împotriva inflației prin încheierea erei banilor ieftini expune vulnerabilitățile pieței.

Băncile americane au pierdut peste 100 de miliarde de dolari din valoarea bursieră în ultimele zile, iar băncile europene au pierdut încă aproximativ 50 de miliarde de dolari în valoare, potrivit unui calcul al Reuters.

FDIC se luptă pentru a găsi o altă bancă dispusă să fuzioneze cu Silicon Valley Bank în acest weekend.

Deși FDIC speră să realizeze o astfel de fuziune până luni, pentru a proteja depozitele negarantate, nicio înțelegere nu este sigură, au spus mai multe surse.

Companii precum producătorul de jocuri video Roblox și producătorul de dispozitive de streaming Roku Inc au declarat că au sute de milioane de dolari în depozite la bancă.

Roku a spus că depozitele sale la SVB erau în mare parte neasigurate.

Lucrătorii din domeniul tehnologiei ale căror salarii erau plătite prin SVB erau, de asemenea, îngrijorați că nu își vor primi salariul vineri.