FacebookTwitterLinkedIn

Americanii se îndreaptă către o perioadă dureroasă de creştere economică lentă şi o posibilă creștere a ratei şomajului, în timp ce Rezerva Federală (Fed) măreşte ratele dobânzilor pentru a atenua cea mai ridicată inflaţie din ultimii 40 de ani, a avertizat preşedintele Fed, Jerome Powell.

Într-un discurs ținut vineri în deschiderea conferinţei anuale a Rezervei Federale de la Jackson Hole, din Wyoming, Powell a afirmat că Fed va creşte costurile de împrumut atât cât va fi necesar pentru a restricţiona creşterea şi că le va menţine acolo ”pentru ceva timp”, pentru a reduce inflaţia care este de trei ori mai mare decât obiectivul de 2% al Fed, transmite Reuters.

“Încetinirea inflaţiei va necesita probabil o perioadă susţinută de creştere sub tendinţă. În plus, va exista foarte probabil o anumită atenuare a condiţiilor de pe piaţa muncii. În timp ce ratele dobânzilor mai mari, creşterea mai lentă şi condiţiile mai temperate ale pieţei muncii vor reduce inflaţia, ele vor aduce, de asemenea, suferință pentru gospodării şi întreprinderi. Acestea sunt costurile nefericite ale reducerii inflaţiei. Dar eşecul restabilizării preţurilor ar însemna mult mai multă suferință”, a spus Powell.