FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (alumn Forbes 30 sub 30), a declarat că, începând cu 2027, proiectul Neptun Deep va plasa România în fruntea producției de gaz din Europa.

Burduja a subliniat că, în prezent, țara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește acoperirea consumului din sursele proprii de producție de gaze. Această independență energetică este rezultatul resurselor onshore și a proiectelor din zona de nearshore în Marea Neagră, inițiate de Black Sea Oil & Gas.

„Suntem țara cu cea mai importantă producție de gaz din Europa, cu certitudine din 2027, prin proiectul Neptun Deep, dar și astăzi, pe toate statisticile pe care le-am văzut, România este pe locul unu în Uniunea Europeană în ceea ce privește gradul de acoperire a consumului din surse proprii de producție. Așadar, avem cea mai mare independență energetică la nivelul Uniunii Europene, prin prisma disponibilității de gaze onshore și prin ceea ce face Black Sea Oil & Gas în zona de nearshore în Marea Neagră. Cred că trebuie să ne asumăm acest rol”, a menționat ministrul Energiei.

El a subliniat că țara are rezervele necesare și se bucură de expertiza unor specialiști remarcabili în domeniu.

Sebastian Burduja a evidențiat și importanța unor discuții referitoare la regulamentul privind emisiile de metan, menționând că în ultima variantă a acestuia, țara stă mai bine decât anterior în ceea ce s-a discutat la nivel european.

În privința utilizării gazelor provenite din Marea Neagră, ministrul a subliniat importanța valorificării acestora în industrie, unde adaugă cea mai mare valoare. „Eu m-aș bucura să rămână, în România, în totalitate (gazele din Marea Neagră – n. r.) și să fie folosite în industrie, pentru că acolo gazele au cea mai mare valoare adăugată. Dacă ne gândim la industria farma, dacă ne gândim la îngrășăminte chimice, toate aceste segmente ale economiei sunt modalități de a adăuga valoare gazelor pe care le vom exploata în Marea Neagră”, a explicat Burduja.

Pe lângă aceste utilizări, ministrul a menționat și alte metode de utilizare a gazelor provenite din această zonă, cum ar fi transformarea lor în energie electrică sau utilizarea gazului natural comprimat. Acesta a adăugat că România era ultima țară din UE care nu dispunea de o rețea de stații de gaz natural comprimat, o soluție mult mai puțin poluantă decât gazul petrolier, și care poate fi folosită inclusiv în sistemele de transport public.

Cu privire la aprovizionarea cu gaze în această iarnă, Burduja a asigurat că România nu va întâmpina probleme majore. „Suntem în bună regulă pentru o iarnă normală. Asta înseamnă unul, maxim două episoade de ger/viscol pe lună, un episod putând dura între trei și șapte zile. Cred că ultimele ierni au fost mai blânde decât o iarnă normală”, a precizat Sebastian Burduja. Ministrul Energiei a subliniat că, în prezent, țara se află în supra-plin în ceea ce privește gazul, deși au început să extragă mai mult decât reușesc să injecteze în această perioadă.

De asemenea, Burduja a menționat că România are securizată și opțiunea de aprovizionare cu gaz din Azerbaidjan, până la 1 miliard de metri cubi, și beneficiază de gaz natural lichefiat pe ruta Turcia-Bulgaria-România sau Grecia-Bulgaria-România.