FacebookTwitterLinkedIn

Statele membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) au decis eliberarea de urgență a unui nou stoc de petrol din rezervele sale, ca răspuns la turbulențele pieței cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Acordul a fost stabilit în cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de conducere al AIE, care a avut loc la nivel ministerial și a fost prezidată de secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm.

Detaliile noului stoc de urgență vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare. Acordul urmează acțiunii anterioare întreprinse de țările membre AIE, anunțate luna trecută, la care s-a promis un total de 62,7 milioane de barili.

Miniștrii AIE au remarcat că războiul Rusiei în Ucraina continuă să tensioneze semnificativ piețele petroliere globale, ceea ce duce la o volatilitate crescută a prețurilor. Acest lucru are loc pe fundalul stocurilor comerciale care sunt la cel mai scăzut nivel din 2014 și al unei capacități limitate a producătorilor de petrol de a furniza aprovizionare suplimentară pe termen scurt. Miniștrii au remarcat, de asemenea, dificultățile deosebite de pe piețele motorinei.

Membrii AIE dețin stocuri de urgență de 1,5 miliarde de barili. Acordul actual va fi al cincilea când AIE eliberează astfel de stocuri. Acțiunile colective anterioare au fost întreprinse în 1991, 2005, 2011 și la 1 martie 2022.

Perspectiva unor întreruperi la scară largă în producția de petrol rusă amenință să creeze o undă de șoc asupra aprovizionării cu petrol. Rusia joacă un rol important pe piețele globale de energie. Este al treilea mare producător de petrol din lume și cel mai mare exportator. Exporturile sale de aproximativ 5 milioane de barili pe zi de petrol brut reprezintă aproximativ 12% din comerțul global – iar aproximativ 2,85 milioane de barili pe zi de produse petroliere reprezintă aproximativ 15% din comerțul global cu produse rafinate. Aproximativ 60% din exporturile de petrol ale Rusiei merg către Europa și 20% către China.

Consiliul de conducere a recomandat, de asemenea, guvernelor și consumatorilor să mențină și să intensifice eforturile de conservare și economisire a energiei. 

La 3 martie, Secretariatul AIE a lansat un plan de 10 puncte pentru a reduce dependența Uniunii Europene de gazul natural rusesc până iarna viitoare.