FacebookTwitterLinkedIn

Pe tărâmul unde totul este permis în cazul token-urilor nefungibile, tranzacțiile suspecte – inclusiv ale fiului miliardarului Bernard Arnault de la LVMH – sunt foarte frecvente.

Într-o zi de marți, la începutul lunii februarie, Alexandre Arnault, fiul de 29 de ani al lui Bernard Arnault, a treia cea mai bogată persoană din lume (cu o avere netă de 170 de miliarde de dolari), s-a conectat la piața de token-uri nefungibile OpenSea. El a plasat o ofertă de 3.100 de dolari pentru un NFT cunoscut sub numele de HypeBear #9021. HypeBears sunt ursuleți digitali drăguți și colorați, care stau în picioare și sunt împodobiți cu accesorii vestimentare distincte, cum ar fi ochelari de soare în formă de inimă și pălării de cowboy, iar #9021 este unul dintre cei mai rari – și, prin urmare, cel mai valoros – din colecția de 10.000 de imagini.

Dar în acea zi de marți, cumpărătorii au licitat în timpul a ceea ce se numește “pre-dezvăluire”, când nimeni nu ar trebui să știe cum arată fiecare urs în parte sau care are cele mai rare trăsături. Așadar, tânărul Arnault, urmaș al imperiului modei LVMH și director la Tiffany & Co. a licitat, teoretic, orbește și a cumpărat un bilet de loterie, la fel ca mulți alți ofertanți de la NFT.

Arnault a fost atât de hotărât să obțină HypeBear #9021 încât a licitat cu 32% mai mult decât prețul la care se vindeau alți HypeBears nedezvăluiți în acea zi și l-a câștigat cu ușurință. A făcut același lucru pentru HypeBear #7777, de data aceasta licitând cu 58% peste prețul de vânzare, și a făcut oferte similare pentru alți șapte urși digitali. Două zile mai târziu, când au fost dezvăluite identitățile și detaliile fiecăruia dintre cei 10.000 de urși, Arnault licitase în mod miraculos pentru cinci dintre ei și obținuse trei dintre cei mai rari zece, inclusiv #9021 și #7777.

Care sunt șansele ca ofertele sale să fi fost făcute la întâmplare, fără să știe cât de rare erau acele exemplare nedezvăluite? Una la 440.000, potrivit Convex Labs, un startup tehnologic care își propune să facă piețele de cripto și NFT mai transparente. (Prin comparație, șansele de a fi lovit de fulger pe parcursul vieții sunt de aproximativ 1 la 15.000).

Printre cei trei HypeBears ultra-rare pe care Arnault i-a cumpărat în cele din urmă înainte de dezvăluire, #9021 s-a dovedit a fi un urs cu față de maimuță, împodobit în aur strălucitor, de la coroana sa până la Crocs de la picioare. Arnault a vândut #9021 patru zile mai târziu pentru 14.700 de dolari, înregistrând un câștig de 377% și un profit de 11.600 de dolari. HypeBear #7777 poartă un costum alb de astronaut pe care este inscripționat un steag american. Arnault a plătit 3.900 de dolari pentru el și l-a vândut cu 12.900 de dolari o lună mai târziu, folosind mai multe conturi de criptomonede pe care pare să le controleze pentru a face tranzacțiile. Un purtător de cuvânt al lui Arnault neagă cu vehemență că ar fi avut informații din interior despre atributele urșilor, dar a refuzat să răspundă la întrebările specifice ale Forbes.

Dacă HypeBears ar fi fost o acțiune, tranzacțiile efectuate înainte de dezvăluire cu #9021, #7777 și altele ar fi sunat probabil alarma la Securities and Exchange Commission, determinând-o să investigheze ceea ce pare și miroase ca un caz de insider trading – adică tranzacționarea pe baza unor informații care nu au fost încă împărtășite publicului investitor. Dar în lumea în mare parte nereglementată a criptomonedelor și a NFT-urilor, tranzacțiile care miros a manipulare a pieței și a insider trading sunt galopante – și nu sunt în mod explicit ilegale.

“Există multe promisiuni în NFT-uri, dar există o mulțime de actori răi”, spune Ricardo Rosales, directorul executiv al Convex Labs. “Noi abordăm problema din perspectiva că, dacă ceva poate merge prost, o va face, iar dacă cineva poate profita, probabil că o face.”

Cum ar fi putut Arnault să primească pontul despre care NFT-uri erau cele mai rare înainte de această dezvăluire? Proiectul HypeBears a fost fondat de Ernest Siow, în vârstă de 26 de ani, un model și antreprenor part-time stabilit în Singapore. Pe 10 februarie, în ziua dezvăluirii HypeBears, Siow a postat pe Twitter o captură de ecran cu el și Arnault la o conversație video și a scris: “Grozavă discuție, frate! Să vedem acum urșii noștri”. Arnault a dat retweet, chiar dacă este mai cunoscut pentru că postează fotografii cu celebrități, de la Jay-Z și Roger Federer la Warren Buffett.

A fost Arnault informat de Siow, așa cum Martha Stewart și agentul ei de bursă ar fi fost informați în 2001 de către directorul general al ImClone, o acțiune biotehnologică pe care o dețineau și pe care au vândut-o chiar înainte ca aceasta să primească vești proaste de la FDA? Nu putem spune cu certitudine. Dovezile de până acum sunt circumstanțiale, iar Siow spune că nu au fost divulgate informații. Implicarea Marthei Stewart în cazul ImClone a trimis-o, după cum se știe, la o închisoare federală timp de cinci luni pentru declarații false și obstrucționarea justiției. Dar Arnault nu trebuie să se îngrijoreze – NFT-urile nu sunt considerate valori mobiliare (încă), iar tranzacționarea lor este în mare parte nereglementată.

Deși există o mare varietate de comportamente dubioase pe piața NFT, cazul tranzacționării HypeBear de către Alexandre Arnault este deosebit de curios.

Ernest Siow spune că l-a întâlnit prima dată pe Arnault în ianuarie, după ce directorul executiv al Tiffany i-a trimis un mesaj pe Twitter pentru a afla mai multe despre HypeBears. “Vrea să își construiască un portofoliu frumos pentru el însuși – o colecție frumoasă și o colecție profitabilă”, spune Siow. Relația lor s-a extins dincolo de HypeBears, adaugă Siow. “Am investit împreună. . . . Orice acțiune pe care o fac, îi împărtășesc și lui cunoștințele mele.” Siow a tranzacționat cripto și NFT-uri în ultimul an și susține că a obținut profituri de peste 1 milion de dolari.

Deși Arnault nu a vrut să răspundă la întrebări specifice despre relația sa cu Siow, negând cu desăvârșire că Arnault ar avea informații privilegiate, purtătorul său de cuvânt a precizat: “El a fost un investitor activ în NFT-uri și un colecționar de artă – ca parte a acestui lucru, el colaborează cu artiști, creatori și alți colecționari”.

Siow spune că a investigat și că este sigur că nicio informație confidențială despre caracterul rar al HypeBears nu a fost dezvăluită lui Arnault, dar are și un mare stimulent pentru a fi cât mai prietenos cu executivul LVMH: perspectiva unui parteneriat între Tiffany și HypeBears, similar cu acordul pe care Gucci l-a făcut cu colecția NFT “Superplastic”. Întrebat despre stadiul unui astfel de parteneriat, Siow spune: “Nimic nu este încă stabilit definitiv, dar discutăm despre posibilități”.

Când i se cere să explice abilitatea stranie a lui Arnault de a identifica unele dintre cele mai rare HypeBears înainte ca acestea să fie dezvăluite, Siow răspunde: “Poate că a avut noroc.”

sursa foto: OpenSea