FacebookTwitterLinkedIn

Dobânzile creditelor ipotecare din SUA au crescut și mai mult în această săptămână, atingând 7,49%, ceea ce face visul cumpărătorilor de a avea o locuință tot mai îndepărtat. 

Este vorba de o creștere de la 7,31% în săptămâna anterioară, conform datelor publicate de compania de finanțare Freddie Mac. Acum un an, rata fixă ​​pe 30 de ani era de 6,66%.

„Mai mulți factori, inclusiv schimbările în inflație, piața muncii și incertitudinea în legătură cu următoarea decizie a Rezervei Federale, au determinat cele mai mari rate la creditele ipotecare dintr-o generație”, a declarat Sam Khater, economistul șef al Freddie Mac pentru CNN. „Nu e o surpriză faptul că acest lucru reduce cererea cumpărătorilor de locuințe.”

Ratele ipotecare au crescut în timpul campaniei Rezervei Federale, de reducere a inflației. Banca centrală a indicat că ar putea menține ratele mai ridicate pentru mai mult timp, din cauza inflației. 

Costul suplimentar al finanțării unui credit ipotecar, împreună cu creșterea prețurilor caselor din cauza stocului scăzut de proprietăți disponibile, a adus accesibilitatea la cel mai scăzut nivel din ultimele câteva decenii. Rezultatul este un ritm de vânzări de locuințe cu 20% mai mic față de anul trecut, potrivit Asociației Naționale a Agenților Imobiliari.

În ce privește Europa, Financial Times a făcut un clasament privind cele mai ridicate rate ale creditelor ipotecare din principalele șase economii de pe continent. Potrivit analizei, cumpărătorii din Marea Britanie sunt cei mai expuși, urmați de spanioli și olandezi. Și prețurile proprietăților din aceste țări au crescut cel mai mult din 2015 încoace: cu 18% în Marea Britanie, 23% în Spania și 47% în Țările de Jos. 

În schimb, cei care se împrumută în țări precum Franța, au beneficiat până acum de o protecție mai consistentă față de rate mai mari, mai ales pentru că ipotecile lor tind să fie fixe pe zeci de ani, spre deosebire de Marea Britanie, unde ratele fixe pe mai mult de cinci ani sunt rare. În schimb, produsele cu rată variabilă reprezintă aproximativ 75% din cele 5,5 milioane de credite ipotecare scadente din Spania.