FacebookTwitterLinkedIn

Stocul modern de birouri din București a ajuns la 3,27 milioane mp, după livrarea a trei clădiri noi cu o suprafață închiriabilă brută de de 73.500 mp.

Cel mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE arată că, din totalul livrărilor, zona Centru-Vest a revendicat cea mai mare pondere, respectiv 43% cu Sema Park II – clădirea de birouri Oslo & London dezvoltată de River Development. Împreună cu Tandem, proiectul Forte Partners, și cu prima fază a @Expo dezvoltată de Atenor Group, cele trei clădiri noi au o rată de ocupare de peste 70% la finalul primului trimestru.

Până la sfârșitul anului 2022 se vor livra încă 66.000 mp, odată cu finalizarea altor trei clădiri de birouri. Zona Centru-Vest va fi cel mai mare beneficiar al viitoarelor predări, cu un procent de 89%. Este vorba de spațiile de birouri din One Cotroceni și AFI Tech Park.

La finalul anului 2023, se estimează că stocul modern de birouri din capitală va crește cu aproximativ 94.000 mp. Se vor finaliza noi clădiri de birouri, printre care faza a doua a U-Center Campus (Forte Partners), Equilibrium – Clădirea B (Skanska), Muse Project (ACMS Primavera) și faza a doua a @Expo (Atenor Group).

Activitatea de închiriere a birourilor din București a fost dinamică în primele trei luni din 2022, atingând pragul de 60.400 mp, cu 44% mai mult față de primul trimestru al anului trecut. Cererea netă, excluzând reînnoirile sau renegocierile, a reprezentat 3 sferturi din totalul activității de închiriere, cu 53% mai mult față de T1 2021. 

O tranzacție majoră a fost semnată de Booking Holdings, care a închiriat 9.000 mp în prima fază a U-Center Campus dezvoltat de Forte Partners, tranzacție asistată de CBRE România, care și-a consolidat poziția de lider al pieței de birouri, cu o cotă de 37% înregistrată la finalul T1 2022.

Preînchirierile au reprezentat doar 20% din volumul de achiziții. Procesul s-ar putea dovedi mai dificil în următoarea perioadă, având în vedere că suprafața totală a proiectelor livrate în T12022 este deja ocupată în proporție de trei sferturi. Cea mai mare tranzacție de preînchiriere a fost încheiată de producătorul de software iGaming, EveryMatrix, cu 7.500 mp în proiectul Arghezi 4 dezvoltat de Strabag în zona Piața Universității.

Companiile din sectorul Computers & Hi-Tech sunt principala sursă de cerere, cu 40% din suprafața totală închiriată în primele trei luni din 2021, urmate de sectoarele Professional și Consumer Services & Leisure, cu 26% și 18% din suprafața tranzacționată.

La finalul primului trimestru, stocul modern de birouri din București a înregistrat o rată de neocupare de 13,9%, însă proiectele de birouri clasa A înregistrează o rată de neocupare mai mică, de 11,6%.

Clădirile de birouri – cele mai atractive active pe piața de investiții locală

Clădirile de birouri continuă să genereze cel mai mare volum de investiții, având o pondere de 78% din valoarea totală tranzacționată în primele trei luni ale anului 2022. Cea mai mare tranzacție a fost reprezentată de achiziția clădirii de birouri Record Park din Cluj-Napoca de către belgienii de la AYA Properties din cadrul Speedwell, pentru o sumă estimată la puțin peste 30,0 mil. euro.

Per total, în T1 2022, pe piața de investiții din România s-au încheiat tranzacții cu un volum total de 68,04 mil. euro, cu 31% mai redus față de aceeași perioadă din 2021. Investitorii au reușit să încheie patru tranzacții, dintre care trei au fost finalizate cu proprietăți situate în București, însă singura tranzacție realizată într-un oraș regional, respectiv Cluj-Napoca, a concentrat 48% din valoarea totală a investițiilor înregistrate în T1 2022.

Sursa capitalului adus pe piața românească în primul trimestru al anului a fost exclusiv străină, cea mai mare pondere venind din Belgia – 48%, urmată de Turcia și Ungaria cu procente de 22% fiecare din volumul total, și Cipru cu 8%.