FacebookTwitterLinkedIn

Conform estimărilor grupului global de investitori FAIRR, profiturile cumulate a 40 dintre cei mai mari producători mondiali de alimente ar putea scădea cu aproape 24 de miliarde de dolari în 2030 comparativ cu 2020.

Această prognoză de reducere a profiturilor marilor producători de carne și lactate se află în strânsă legătură cu creșterea prețurilor la nutrețuri și a taxelor pe carbon, notează Bloomberg.

Așadar, potrivit estimărilor FAIRR, cele 40 de companii ar putea vedea cum marjele lor de profit vor scădea cu 7% în 2030 comparativ cu 2020.

Cele mai grav lovite vor fi companiile din America de Nord, inclusiv Tyson Foods Inc. și producătorul de ouă Cal-Maine Foods Inc., pentru care marjele de profit ar urma să scadă cu 11% în medie. Și alți mari producători mondiali de carne, precum grupul brazilian JBS SA și cel chinez WH Gr oup Ltd., vor fi și ei afectați, susțin reprezentanții FAIRR.

Prognozele FAIRR au la baza ipoteza conform căreia temperatura medie globală va crește cu două grade Celsius până în 2100. Conform acestui scenariu, și fără modificări, jumătate din cele 40 de mari companii producătoare de carne ar urma să înregistreze pierderi operaționale în 2030.

„Este foarte multă valoare în pericol. Vrem ca investitorii să aibă o voce clară atunci când vine vorba să îi convingă pe producătorii de carne să evalueze și să gestioneze riscurile unor temperaturi mai mari asupra lanțurilor lor de aprovizionare și a profitabilității lor”, a punctat directorul executiv al FAIRR, Maria Lettini.

Un raport recent al Grupului interguvernamental de experți privind evoluția climei avertizează că încălzirea globală va atinge pragul de 1,5 grade Celsius prin comparație cu era preindustrială la orizontul anilor 2030 – 2035, timp ce temperatura a crescut deja, în medie, cu aproape 1,2 grade Celsius.

Ce înseamnă acest lucru, potrivit experților? Producătorii de carne sunt vulnerabili la schimbările climatice pentru că aprovizionarea lor cu nutrețuri precum porumb și soia boabe poate fi afectată de excesul de căldură, secetă și precipitații insuficiente.

În prezent, numai șase dintre cele 40 de mari companii analizate derulează analize cu privire la efectele schimbărilor climatice.

„Multe companii nu au analize cu privire la schimbările climatice. Cu siguranță, acesta este ceva ce vom cere în angajamentele noastre”, a declarat Tovia Rosner, care gestionează Allianz Global Investors’ Food Security Fund, cu active sub administrare în valoare de 69 de milioane de dolari.

Posibilul impact asupra profiturilor marilor producătorii de carne și lactate are legătură în principal cu costurile mai mari legate de schimbările climatice, costuri ce sunt prognozate să crească cu peste 9%, în medie, în 2030 comparativ cu 2020, potrivit FAIRR.

Din această majorare, 5% are legătură cu prețurile mai mari la nutreț și 4% cu taxele pe carbon pentru emisiile poluante ale animalelor. FAIRR a sugerat că marii producătorii de carne și lactate pot să reducă riscurile prin diversificarea produselor, utilizarea unor nutrețuri alternative și reorientarea portofoliilor lor spre alternativele pe bază de plante.

Grupul global de investitori FAIRR a fost înființat de Fundația Jeremy Coller, director de investiții la fondul de private equity Coller Capital. FAIRR se descrie ca o rețea de investitori care crește gradul de conștientizare a riscurilor și oportunităților de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) generate de producția intensivă de animale.