FacebookTwitterLinkedIn

Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, va părăsi piața europeană deoarece filialele sale se confruntă cu un flux anormal de cereri privind retragerea fondurilor.

În absența resurselor financiare necesare pentru a satisface ieșirile de numerar, reprezentanții Sberbank au anunțat că sunt supuși unor riscuri majore care vor afecta atât angajații, cât și activele băncii.

Banca, care urmează să publice în curând raportul cu rezultatele financiare pentru anul 2021, a subliniat că nu mai poate furniza lichidități filialelor europene, dar nivelul său de capital și calitatea activelor au fost suficiente pentru a plăti toți deponenții.

Măsurile adoptate de statele occidentale pentru a izola economia și sistemul financiar al Rusiei includ sancțiuni asupra Băncii Centrale a Rusiei și excluderea creditorilor săi din sistemul global de plăți SWIFT.

Sberbank, care operează în mai multe țări, printre care Austria, Croația, Germania și Ungaria, a înregistrat la finalul anului 2020 active europene în valoare de aproximativ 13 mld. de euro