FacebookTwitterLinkedIn

Dacă ați început să fiți excluși din întâlniri sau vi s-a cerut să vă detaliați responsabilitățile, este foarte probabil că sunteți pe cale de a fi concediați tacit – așa-numitul procedeu ‘quiet firing’

Potrivit Wall Street, mulți angajați din birouri se văd concediați și în alte feluri, nu doar prin tăierile oficiale de locuri de muncă. Aceasta este o altă strategie de a nu afecta imaginea publică a companiei prin anunțarea concedierilor masive, însă având același rezultat: reducerea straturilor intermediare de management sau a unui număr anume de angajați. Aceste mișcări mai “subtile” de concediere se întâmplă când managerii nu mai dau explicații clare cu privire la proiectele noi și la rezultatele așteptate, nu mai oferă suport în avansarea în carieră, nu mai recunosc meritele unui angajat și creează – deseori cu bună știință – un cadru de izolare și ignorare treptată a angajaților vizați. 

Vicki Salemi, expert în dezvoltarea carierei profesionale la Monster, a declarat pentru Insider că procesul de quiet firing se întâmplă când o companie “nu te concediază oficial, însă în schimb te împinge până la punctul la care mediul de muncă îți devine toxic”, ceea ce determină angajatul să părăsească de bună-voie locul de muncă.

Două motive ar putea fi la baza acestei strategii, spune Salemi, “fie că bugetele lor sunt stagnante, fie că performanța angajaților vizați este scăzută și, în loc de a aborda acest subiect pe față, managerii aleg să împingă angajatul spre ieșire, încet-încet.”

Business Insider a identificat în urma dialogului cu experți din domeniu șase modalități prin care companiile aleg să concedieze tacit angajații. 

Restricții cu privire la locul muncii

Unii angajați își vor da demisia dacă li se cere să lucreze mereu de la birou. Wall Street Journal raportează că multe companii au pus limite cu privire la munca la distanță și la numărul angajaților cărora li se permite relocarea. Aceasta pune mare presiune pe angajați iar unii dintre aceștia trebuie să decidă dacă vor cu adevărat să mai rămână în companie. Cu toate acestea, astfel de politici rigide în noile vremuri pe care le trăim pot afecta productivitatea muncii și până ajung să demisioneze angajații vizați, compania poate pierde în atingerea obiectivelor planificate. 

Renunțarea la beneficiile suplimentare

Firmele pot împinge demisia unor angajați dacă renunță treptat la beneficiile suplimentare pe care le oferă acestora – fie că acestea sunt contribuțiile la fondul de pensii, asigurările medicale sau abonamentele la sălile de sport. Dacă firmele renunță la acestea – și, uneori, la plata bonusurilor – acesta este un motiv suficient de puternic pentru demisia multor angajați.

Experții în planificarea carierei nu recomandă această abordare pentru că demotivează și angajații care aleg să rămână și erodează valoarea locului de muncă. 

Concentrare crescută pe performanță

Altă modalitate de concediere tacită sunt evaluările de performanță care pot intimida angajații și care îi vor determina pe cei care chiar nu au performanță mare să își dea demisia. Această metodă este folosită intens de Meta, potrivit Business Insider, unde aproximativ 10% din angajați nu au atins, conform evaluărilor de performanță, țintele stabilite. O altă modalitate de a concedia tacit angajați prin această metodă este “impunerea de anume îmbunătățiri” angajaților.

Renunțarea la creșterile salariale sau la planurile de avansare în carieră

Salemi spune că angajaților vizați pentru concediere tacită li se poate îngheța creșterea salarială sau pot fi ignorați la planificarea unei promovări sau a unei avansări în carieră. “În mod tipic pentru quiet firing, tu ești persoana afectată direct de stagnarea creșterii salariale sau de înghețarea promovării. Impactul nu se propagă asupra multor angajați, ci cu precădere asupra ta.”

Neglijarea la locul de muncă

În timp ce unele tactici de concediere tacită pot fi neintenționate, cel mai des întâlnit mod în care un manager obține acest efect este “simpla neglijare sau excludere a angajatului respectiv din proiectele importante care se întâmplă sau de la oportunitățile de avansare în carieră. Încă ești la locul de muncă, încă muncești, ești disponibil, dar nu ești invitat să te alături diverselor proiecte sau ședințelor,” spune Salemi. “Sau, pur și simplu, șeful tău nu este disponibil să vorbească cu tine și amână orice feedback, ducându-te, în ultimă instanță, la punctul de epuizare”.

Când ți se cere să pui în scris ce anume faci la locul de muncă

… iar în consecință unele dintre sarcinile alocate ție sunt distribuite altui coleg, ceea ce te va determina în scurt timp să te îndoiești de siguranța locului tău de muncă.