FacebookTwitterLinkedIn

Marea Britanie va implementa un program pilot, în care săptămâna de lucru va fi de patru zile în loc de cinci. 30 de companii s-au înscris în acest program, care se va derula pe parcursul a șase luni.

Programul va fi inițiat în iunie, anul acesta. Fiecare companie le va plăti angajaților salariul normal, iar în schimb, angajații vor trebui să lucreze la 100% productivitate, în 80% din timpul disponibil.

Fiecare companie va fi monitorizată de un angajator care deja a implementat acest sistem, iar cercetători de la Univertitățile din Cambridge și Oxford vor urmări productivitatea și starea de bine a angajaților. Nu se cunoaște încă identitatea tuturor companiilor care s-au alăturat programului, dar Canon Medical Research Europe a declarat că toți cei 140 de angajați ai săi vor participa.

Microsoft Japonia a declarat că a observat o creștere de 40% a productivității și costuri mai mici, când a făcut acest test al săptămânii de lucru de patru zile, în 2019.

Suporterii modelului afirmă că ar aduce și economii în procesul de recrutare, de vreme ce angajații mai fericiți ar fi mai puțin înclinați să-și părăsească locurile de muncă.

Totodată, sistemul ar putea avea beneficia și asupra mediului înconjurător. Studiile din Marea Britanie arată că săptămâna de lucru de patru zile ar reduce amprenta de carbon cu 21,3%.

Și în Islanda s-a făcut un test-pilot de acest fel la care au participat 2.500 de angajați ai sectorului public, în perioada 2015-2019. Rezultatele au fost de mare succes, starea de bine a angajaților a crescut semnificativ, iar de atunci 80% din personal fie și-a redus orele de lucru, fie va putea să facă acest lucru, după negocieri între sindicate și angajatori.

Și în Spania și Scoția vor începe teste privind săptămâna de patru zile, în timp ce divizia Unilever din Noua Zeelandă a anunțat că va începe un test-pilot care va dura 12 luni.

Dar nu toată lumea e încântată de idee, mulți cred că productivitatea ar putea să scadă, iar tranziția la acest sistem ar putea fi prea costisitoare.