FacebookTwitterLinkedIn

Compania de curierat Sameday a ajuns la o rețea de easyboxuri autonome energetic de 10 unități, după ce compania a investit în extinderea la nivel național. În 2022, obiectivul Sameday este ca peste 10% dintre lockerele montate anul acesta în România să fie 100% verzi, urmând ca acest procent să crească gradual, anual.

Lansate în urmă cu două luni, în București, easyboxurile verzi sunt acum prezente și în județele Cluj, Timiș, Constanța, Brașov și Sibiu. Lansat în 2018, serviciul easybox este o soluție tehnologizată de livrare, cu impact redus asupra mediului.

Consolidarea a peste 50 de colete într-un automat de livrare presupune un număr redus de deplasări atât din partea curierului, cât și din partea utilizatorului. Conform studiilor companiei, poziționarea easyboxurilor în proximitatea centrelor rezidențiale, a spațiilor de birouri și a celor mai cunoscute lanțuri de supermarketuri reduce cu până la 50% emisiile de CO2 asociate livrărilor și ridicării coletelor, precum și traficul din orașe.

Easyboxurile sunt dotate cu panouri solare fotovoltaice și  nu necesită branșament la rețeaua electrică. Bateria internă care stochează energia solară permite ca lockerele să fie utilizate și în zilele înnorate. Fiind independente energetic, automatele easybox dotate cu panouri solare generează economii de energie electrică de aproximativ 500 kwh / lună, echivalentul consumului lunar a două gospodării medii.

Rata de adopție a serviciului easybox a creascut rapid, ajungând la peste 53% în București și la peste 32% în țară. În prezent, în România și Ungaria există peste 2.700 de unități, dar reprezentanții Sameday estimează că, până la finalul anului, numărul lor va crește la 4.500.

Deși, inițial, orașele mari au fost primele care au îmbrățișat conceptul de easybox, în prezent cererea crește considerabil în mediul urban mic. Topul județelor unde sunt amplasate easyboxuri este condus de București, urmat de Cluj, Ilfov, Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Dolj, Prahova și Sibiu. Aproximativ 20% din cele 2.700 de unități existente în prezent sunt amplasate în orașe ca Bascov, Nădlac, Cugir, Beiuș, Sânpetru, Murfatlar etc.