FacebookTwitterLinkedIn

Câştigul salarial mediu net în luna februarie a fost de 3.721 lei, în ușoară creștere faţă de luna precedentă, cu 23 lei, ceea ce reprezintă un avans de 0,6%. Comparativ cu ianuarie, câştigul salarial mediu brut a fost cu 0,5% mai mare.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fiind de 9093 lei, iar cele mai mici în HoReCa, fiind de 2016 lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 101,9% ȋn luna februarie 2022 față de luna februarie 2021, iar ȋn luna februarie 2022 față de luna ianuarie 2022 acesta a fost de 100,0%.

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat la fabricarea produselor din tutun, cu 30,6%, respectiv cu 10,6% la fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Totodată, creșteri notabile au fost semnalate și ȋn activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, acestea fiind între 7,0% și 10,0%, cât și între 1,5% și 4,5% ȋn activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, comerț cu amănuntul.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni s-au înregistrat la extracţia minereurilor metalifere, cu 9,1%, respectiv cu 8,4% ȋn telecomunicaţii. O scădere între 5,0% și 7,0% a fost remarcată ȋn depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, transporturi aeriene, precum și în domeniul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale.