Cautare
, Contributor

Travel |
|

Ryugyong Hotel, Coreea de Nord: cel mai înalt hotel nefolosit din lume

În 1987, în capitala Coreei de Nord, Pyongyang, a început contrucția a ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai mare hotel din lume. În formă de piramidă, Ryugyong Hotel urma să aibă 3.000 de camere și o înălțime de peste 300 de metri, fiind mai înalt decât Turnul Eiffel.
Pyongyang-vintage-socialist-architecture-ryugyong-hotel.jpg

Povestea începe în timpul Războiului Rece, când o companie sud-coreeană de construcții a ridicat hotelul Westin Stamford din Singapore, care, în 1988, era cea mai înaltă clădire din lume. Cum Seulul avea să fie gazda Jocurilor Olimpice de Vară din același an, Coreea de Nord era, evident, pusă în umbră de realizările Sudului. Așa că la Pyongyang a demarat grabnic construcția celui mai înalt hotel de pe planetă, care ar fi urmat să fie inaugurat cu ocazia Festivalului Tineretului și Studenților din 1989, o variantă comunistă a Olimpiadei, în care statul nord-coreean investise masiv. Cu economia deja fragilizată de investițiile dezechilibrate în propagandă și rămasă fără sprijinul financiar și logistic al Uniunii Sovietice după ce aceasta a colapsat în 1990, Coreea de Nord privea către un viitor luminos dinspre care se întrevedea o criză economică severă.
Astfel că lucrările s-au oprit în 1992, clădirea fiind ridicată, dar nefinisată. Timp de 16 ani nu s-a mai întâmplat nimic, hotelul Ryugyong dominând ca un spectru panorama capitalei nord-coreene.
Abia în 2008 structura a fost închisă cu plăci din metal și sticlă în cadrul unei operațiuni care a costat 180 de milioane de dolari, potrivit CNN. Zvonurile că hotelul va fi inaugurat curând au căpătat amploare și păreau să fie confirmate de anunțul făcut de lanțul hotelier german Kempinski, care spunea că o parte a hotelului va fi deschisă sub managementul său spre sfârșitul anului 2013. Însă germanii au ieșit din afacere câteva luni mai târziu: cum s-ar zice, nici Kempinski n-a reușit să intre în hotel.
Următorul pas înainte la Ryugyong s-a întâmplat în 2018, când instalația de LED-uri de pe fațadă l-a făcut obiectul celui mai spectaculos joc de lumini din capitala nord-coreeană. E posibil ca aceasta să fie toată gloria de care va fi avut parte clădirea: fiindcă cea mai înaltă din lume nu mai e de mult; nu mai este nici măcar cea mai înaltă construcție din Peninsula Coreeană, după ce la Seul a fost construit Lotte World Tower în 2017, care depășește Ryugyong cu 240 de metri. Ryugyong rămâne cea mai înaltă construcție din Coreea de Nord și cel mai înalt hotel nefolosit din lume.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii