FacebookTwitterLinkedIn

Gigantul energetic rus Gazprom a informat Finlanda că va opri livrările de gaze naturale, începând de sâmbătă dimineaţă.

Anunțul a fost făcut de compania finlandeză de stat Gasum, însărcinată cu gestionarea importurilor de gaze naturale, potrivit Reuters. “În după-amiaza zilei de vineri, 20 mai, Gazprom Export a informat Gasum că livrările de gaze naturale către Finlanda, în baza contractului de furnizare cu Gasum, vor fi întrerupte de sâmbătă, 21 mai.”

Astfel, necesarul de gaze naturale va fi asigurat prin conducta Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, conductă ce a început să fie folosită în 2020, potrivit The Guardian.

Notificarea vine după ce Gasum a refuzat cererea înaintată de Gazprom Export de a trece la plata în ruble. ”Este regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen. De altfel, Gasum anticipase încă de marți o eventuală întrerupere a alimentării cu gaze naturale ruseşti.