FacebookTwitterLinkedIn

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat la postul public de televiziune că Rusia ar putea reduce producţia de petrol cu 5% – 7% la începutul anului 2023, pentru a răspunde la plafonarea preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului rusesc oprind vânzările către ţările care sprijină acest plafon.

Alexander Novak a precizat că reducerile de producţie s-ar putea situa la 500.000-700.000 barili pe zi (bpd).

Ţările Uniunii Europene au fost principalii cumpărători de ţiţei rusesc timp de decenii, dar în 5 decembrie 2022 a intrat în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.  

UE a definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

Joi, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că va emite un decret săptămâna viitoare în care va prezenta răspunsul Moscovei la plafonarea preţurilor, notează portalul de știri TVR.

Alexander Novak a explicat că decretul va interzice vânzările de produse petroliere şi ţiţei rusesc către ţările care sprijină acest plafon şi către companiile care cer respectarea acestuia.