FacebookTwitterLinkedIn

Romina Gingașu, soția omului de afaceri Piero Ferrari, deținătorul a 10% din acțiunile Ferrari care sunt estimate astăzi la 6,5 miliarde de dolari, investește discret, începând din 2016, în proprietăți imobiliare de lux din România și străinătate.

Până în prezent, românca de 31 de ani a investit în jur de 10 milioane de euro în proiecte rezidențiale, în special în zona Floreasca și în nordul Capitalei, acționând și făcând achiziții “întotdeauna în nume propriu și după o cercetare constantă de piață asupra proiectelor care îmi atrag atenția”, afirmă Romina Gingașu pentru Forbes.

Cea mai recentă achiziție reprezintă 20% din proiectul Sapphire Herăstrău, ansamblu rezidențial amplasat în zona Cartierului Francez, unde a investit 2 milioane de euro. Aici a cumpărat ultimele două etaje, reprezentând un penthouse de 420 mp cu terasă de 80 mp. Imobilul tip boutique este realizat de dezvoltatorul Alexander Regenbogen împreună cu un grup de investitori străini. Clădirea a fost finalizată în 2021 și are cinci etaje și 13 apartamente în total. 

“Pentru mine, Sapphire Herăstrău este de departe cea mai practică clădire, în care există terasă pentru fiecare cameră de oaspeți și laundry room de 15 mp, separat, lângă zona de lift”, spune ea. Pentru piața din București, consideră că apartamentele de tip penthouse cu terasă largă reprezintă o investiție bună, “însă sunt puține construite”. 

O altă investiție considerabilă pe care o vizează Romina Gingașu este în proiectul Bellemonde Residence, din vecinătatea Școlii Americane din Pipera. În opinia sa, aceste proprietăți ar putea avea un randament de cel puțin 30-35% până la finalizarea proiectului, și este în discuții avansate cu dezvoltatorul “pentru mai multe vile individuale”.

Strategia sa de business mizează pe achiziții cu scop investițional pe termen lung, nu pentru a obține profituri rapide din închiriere.

“Mă raportez la randamentul pe termen lung și întotdeauna achiziționez din faza de proiect. Nu închiriez proprietățile deoarece toate au o particularitate pe care doresc să o păstrez sau să o dezvolt”, explică Romina Gingașu. Ea adaugă că întotdeauna va investi și deține proprietăți în România: “A fost încă de la început prima alegere, fiind cetățean român, consider că am o datorie morală față de țara mea și aceeași datorie față de plata TVA, de aceea achiziționez proprietăți în nume propriu. Nu urmăresc să intru în piață ca dezvoltator”.

Proiectele rezidențiale din zona Floreasca și Nord i se par cele mai interesante pentru investiții, iar cel mai important criteriu, pe lângă locație, este layout-ul și conceptul modern al dezvoltatorilor. 

Portofoliul de investiții din România a început în 2016, cu Belvedere Residence, situat pe Fabrica de Glucoză, și cu ansamblul de vile ZenVille din Voluntari. Valoarea acestor proprietăți a beneficiat, de la momentul achiziției, “de o creștere considerabilă”.

“Negociez intens prețurile și achiziționez în momente strategice ale pieții. Același lucru l-am făcut în 2016, apoi în timpul pandemiei de Covid și o voi face în continuare, în funcție de mișcările pieței”, afirmă investitoarea.

În ce privește investițiile în alte orașe europene, Romina Gingașu preferă să achiziționeze “proprietăți unice în clădiri importante”. Un exemplu este achiziția recentă a 45% din Palazzo Marsigli din Bologna, care a aparținut familiei de nobili Ferdinando Marsigli. Situată lângă Tribunalul din Bologna, clădirea păstrează caracteristici originale precum lemnul, ușile și structura din 1730, toate fiind menținute în condiții speciale. Ea mai deține alte două apartamente la Monte Carlo.