FacebookTwitterLinkedIn

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) anunță  că numărul de focare de pestă porcină africană a înregistrat o „diminuare considerabilă” în Uniunea Europeană în 2022, însă România rămâne țara cea mai afectată de pesta porcină.

Conform datelor EFSA, anul trecut, 374 de focare au fost descoperite în fermele de porci din UE, în scădere cu 79% comparativ cu 2021, informează AFP.

„Scăderea a fost una deosebit de importantă în România, Polonia și Bulgaria”, subliniază reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară într-un raport.

În pofida acestui recul, România rămâne țara cea mai afectată de pesta porcină, cu 327 de focare, adică 87% din numărul total din UE, precizează EFSA.

În ceea ce privește populația de mistreți, numărul de cazuri de pestă porcină raportate în UE a scăzut cu 40% în 2022 comparativ cu 2021. „Este vorba de prima scădere a numărului de cazuri de pestă porcină africană la mistreți înregistrată de la debutul său în 2014”, a subliniat EFSA.

„Chiar dacă ultimul nostru raport arată semne încurajatoare că eforturile destinate opririi răspândirii virusului ar putea să dea roade, imaginea la nivelul UE nu este în niciun caz una universal pozitivă și trebuie să rămânem vigilenți”, explică și directorul executiv al EFSA, Bernhard Url.

În total, pesta porcină africană a fost identificată în fermele de porci din opt țări UE: Germania, Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. De asemenea, situația epidemiologică s-a deteriorat în 2022 în țările vecine ale UE: Macedonia de Nord, Republica Moldova, Ucraina și Serbia, țara non-UE cea mai afectată, cu 107 din cele 159 de focare înregistrate în țările vecine UE.