FacebookTwitterLinkedIn

Autorităţile de la București vor continua demersurile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, pe care o consideră o prioritate națională. În acest dosar, România se bazează pe sprijinul Suediei, care a preluat oficial, joi, preşedinţia Uniunii Europene.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că evenimentele generate de conflictul din Ucraina au demonstrat că țara noastră are atât competența, cât și voința de a răspunde în mod eficient provocărilor majore.

Bogdan Aurescu: „Din păcate, în ciuda contribuției noastre active la securitatea Europei și la implementarea acquis-ului Schengen şi în ciuda faptului că suntem pregătiți să devenim membri Schengen, Consiliul JAI nu a îndeplinit unanimitatea, în decembrie, cu privire la primirea noastră și, în mod incorect, ne-a fost refuzată șansa de a deveni membri ai spațului Schengen”, conform RRA.

Suedia abordează cu prudenţă acest subiect şi declară că va fi readus în atenţie când condiţiile o vor permite, respectiv când Austria îşi va schimba opoziţia faţă de România, iar Olanda faţă de Bulgaria.

Therese Hydén, ambasadoarea Suediei la București, a afirmat că dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale atunci când condițiile vor permite acest lucru.

Therese Hydén: „Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia și vom încerca să găsim o soluție. Colaborăm îndeaproape cu România pe această temă și cu toate părțile interesate și implicate. Suedia este angajată pe această cale și va depune eforturi”.