FacebookTwitterLinkedIn

România rămâne al șaselea producător european în ciuda secetei, cu 4,6 milioane hectolitri, după un avans de aproximativ 4% în 2022, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Conform statisticilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului, la nivel mondial, producția de vin este estimată pentru 2022 la 260 milioane hectolitri, volumul fiind cu 1% sub nivelul din 2021.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, volumul producției de vin este estimat la 157 milioane hectolitri pentru 2022, cu 2% peste nivelul din 2021.

Italia rămâne cel mai mare producător de vinuri din UE după menținerea la nivelul de 50,3 milioane hectolitri, Franța își consolidează poziția a doua după o creștere de 17% la 44,2 milioane hectolitri, iar Spania închide topul 3 al producătorilor europeni de vinuri cu 33 milioane hectolitri, după o scădere de 6% în 2022.

Potrivit analiștilor KeysFin, în 2021, cifra de afaceri a producătorilor de vin din România a crescut cu peste 20% față de 2020, ajungând la cel mai ridicat nivel din istorie, de aproape 2,1 miliarde lei. Implicit, piața de vin locală a depășit cu 3,4% maximul anterior atins în anul 2017, de puțin peste 2 miliarde de lei și a fost cu 55% peste nivelul din 2012.

„Pentru 2022 estimăm continuarea creșterii pieței vinului și depășirea maximului istoric atins anul trecut, la peste 2,3 miliarde de lei în baza datelor de la  Organizația Internațională a Viei și Vinului (OVIS) și a inflației anuale de aproape 11% în cazul vinului, raportată de Institutul Național de Statistică”, explică Diana Florescu, analist economic KeysFin.

În 2021, în România existau 611 companii ce aveau ca obiect de activitate producția de vinuri și/sau cultivarea de struguri (cod CAEN 1102 – Producția de vin din struguri și cod CAEN 0121 – Cultivarea strugurilor), cu un procent mai multe față de 2020 și în creștere cu 25% comparativ cu anul 2012.