FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul României a aprobat miercuri Strategia pe Termen Lung a țării pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îndreptându-se către o Românie neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050. Această decizie a fost anunțată de către Ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria.

Fechet a subliniat că strategia propusă vizează “decarbonizarea fiecărui sector în parte”, inclusiv energie, transport, agricultură, încălzire rezidențială și gestionarea deșeurilor. El a evidențiat faptul că schimbările climatice sunt o problemă globală, care nu cunoaște granițe naționale, afectând România la fel de puternic ca și alte țări.

“Resimțim impactul schimbărilor climatice în mod direct – fenomene meteorologice extreme, deșertificare în sudul țării, inundații și secetă – avem, statistic vorbind, șase-șapte ani de secetă la fiecare decadă”, a declarat Fechet, subliniind urgența acțiunii.

Strategia adoptată oferă mai multe opțiuni și abordează trei scenarii, dintre care România a ales să se îndrepte către neutralitate climatică conform unui memorandum adoptat deja de Guvern în aprilie anul acesta. Fechet a subliniat că statul român a început procesul de decarbonizare, reducând deja emisiile de gaze cu efect de seră cu 62% față de nivelul din 1990.

“Astăzi suntem deja la 62% reducere faţă de punctul de referinţă aferent anului 1990. Bineînţeles că este încă nevoie de eforturi suplimentare pentru a ne atinge toate obiectivele, însă am reuşit încă o dată să demonstrăm angajamentul nostru ferm faţă de obiectivele de mediu”, a adăugat ministrul Mediului.

Transmiterea acestei strategii către Comisia Europeană în termen de două săptămâni va închide procedura de infringement deschisă împotriva României pentru neîndeplinirea obligației de a notifica strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor. Aprobată la nivel guvernamental, această strategie reprezintă un pas semnificativ către un viitor sustenabil pentru țară, urmând să fie implementată pentru a contribui la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.