
Companiile europene care revin la cărbune, ca alternativă la gazul rusesc, se confruntă cu o o provocare privind ratingul lor ESG (guvernanță de mediu, socială și corporativă).
Potrivit Reuters, business-urile din Europa trebuie să depună eforturi pentru a impresiona investitorii care încă vorbesc despre sustenabilitate.
În ciuda unei crize energetice în urma sancțiunilor impuse Rusiei, marii investitori europeni spun că nu își vor relaxa principiile investiționale de atingere a obiectivelor nete zero privind emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050 sau chiar mai devreme.
Investitorii folosesc din ce în ce mai mult ratingurile ESG, dezvoltate de companii precum MSCI sau Sustainalytics, pentru a judeca activitatea firmelor. Arderea cărbunelui, care eliberează mai mult dioxid de carbon decât alternative precum petrolul și gazul, reprezintă astfel o provocare pentru companiile care ăși doreau până de curând să fie verzi.
Țările europene, printre care Germania și Italia, iau în considerare totuși să revină la cărbune din cauza crizei din Ucraina, care a redus fluxurile de gaze rusești. Unele companii, cum ar fi producătorul german de produse chimice de specialitate Lanxess , au spus, de asemenea, că ar putea consuma mai mult cărbune, mai arată sursa citată.
Companiile forțate de presiunile asupra costurilor sau de politica națională să folosească combustibilul, ar putea recupera teren prin găsirea altor modalități de a-și perfecționa acreditările de mediu sau concentrându-se pe S și G în ESG, adaugă surse din industrie.
„Când emisiile tale cresc, toate celelalte lucruri fiind egale, ai mai multe probleme din punct de vedere al ratingurilor”, a declarat Sylvain Vanston, director executiv, cercetare de investiții în schimbările climatice la MSCI. „Dacă vii cu un nou angajament, ar putea contrabalansa”.
Dar, până acum, puține companii au reușit să găsească o modalitate pentru a contracara utilizarea cărbunelui puternic poluant. Lanxess, care a recunoscut anterior impactul asupra amprentei sale de carbon, a refuzat să comenteze impactul potențial asupra ratingului său ESG de a arde mai mult cărbune.
Totuși, a subliniat că, dacă își scoate prețul de pe piață, ar putea însemna închideri de fabrici și pierderi de locuri de muncă, care ar putea afecta aspectul „social” al operațiunilor sale.
Există și alte opțiuni disponibile companiilor care doresc să-și păstreze ratingurile. David McNeil, șeful departamentului de risc climatic la Sustainable Fitch, a declarat că agenția ia în considerare impactul larg ESG al unei companii atunci când îl evaluează. „Dacă o companie de energie electrică emite o obligațiune ecologică, la asta ne-am uita”, a spus el.
Unele companii, precum gigantul italian de utilități Enel, au emis obligațiuni legate de sustenabilitate legate de performanța lor generală în materie de sustenabilitate.
Obligațiunile legate de sustenabilitate și obligațiunile verzi, care finanțează proiecte specifice de mediu, au avut totuși o performanță slabă în ultimele luni, deoarece perspectiva unor rate mai mari ale dobânzilor și o posibilă recesiune a afectat piețele datoriilor corporative.
Cel mai mare producător de energie din Germania, RWE, al cărui CEO a declarat luna trecută că Germania trebuie să economisească gaze în sectorul său energetic prin înlocuirea acestuia cu cărbune, a emis anterior obligațiuni verzi.
Un purtător de cuvânt al grupului a declarat că RWE se concentrează în continuare pe extinderea utilizării energiilor regenerabile și a hidrogenului, în vederea accelerării în continuare a retragerii treptate a cărbunelui, strategie căreia investitorii săi i-au dat „aprobare largă”.
Alte companii, precum Aurubis, au declarat, de asemenea, că scopul lor rămâne decarbonizarea, în ciuda complicațiilor suplimentare pe termen scurt de includere a cărbunelui în mixul energetic.
Investitorii insistă că se angajează la acest obiectiv în mod similar. Managerii de investiții AXA, Allianz Global Investors și Zurich Insurance, care administrează active de 1,8 trilioane de dolari, au spus că își mențin planurile de a reduce consumul de cărbune, în ciuda războiului din Ucraina.
„Nu ne schimbăm poziția și nu ne schimbăm politica – ne ținem strategie”, a declarat Linda Freiner, șefa grupului de sustenabilitate din Zurich.
Până acum, criza energetică a Europei dă puține semne că va fi rezolvată. Rămâne de văzut cât de mult pot fi companiile sau investitorii să păstreze încrederea în importanța principiilor ESG pe termen lung, cum ar fi eliminarea cărbunelui dacă situația se înrăutățește.
„Cărbunele ridică o problemă de securitate energetică care, pe termen scurt, este în conflict cu problema decarbonizării”, a declarat Alex Simcox, șeful de investiții ESG la asset manager Mondrian. „Dacă sunteți în Germania și Rusia întrerupe gazul, chiar dacă sunteți în Partidul Verzilor, ar trebui să acceptați că extinderea energiei pe bază de cărbune este un răspuns pragmatic”.