FacebookTwitterLinkedIn

Autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, susținută Kremlin, ar putea lua în considerare aderarea la Federația Rusă după ce forțele separatiste vor prelua controlul total al regiunii Donețk.

În ceea ce privește dorința și aspirațiile noastre de a adera la Federația Rusă, acestea au fost clar urmărite încă din 2014 (…) Dar acum sarcina principală este să ajungem la granițele constituționale ale republicii. Tocmai după aceea vom stabili asta”, a spus Denis Pușilin, liderul forțelor separatiste, potrivit Reuters.

Comentariile liderului din Donețk vin la două zile după ce liderul regiunii Luhansk, un alt teritoriu dominat de forțele separatiste, a declarat că ar putea organiza un referendum pentru aderarea la Rusia. Guvernul ucrainean a spus că un astfel de vot nu va avea nicio bază legală și va declanșa un răspuns internațional puternic.

Pe 21 februarie, cu trei zile înainte de lansarea invaziei, președintele Vladimir Putin a recunoscut teritoriile separatiste din Lugansk și Donețk ca state independente, deși restul lumii le consideră parte a Ucrainei. În acest sens, guvernul ucrainean a spus în repetate rânduri că nu va fi niciodată de acord cu anexarea teritoriilor sale de către Rusia, reprezentând, printre altele, un punct sensibil în desfășurarea actualelor negocieri de pace.