FacebookTwitterLinkedIn

În primul trimestru din 2022, s-a înregistrat o creștere a prețului mediu pentru uleiul de floarea soarelui la 1 litru, de 8,68%.

Conform datelor preluate din platforma Monitorul Prețurilor, instrument gestionat de către Consiliul Concurenței, cel mai mic preț al uleiului de floarea soarelui, înregistrat în luna martie a fost de 3,69 de lei/litru, iar cel mai mare tarif raportat a fost de 11,29 de lei/litru. Astfel, vorbim despre un preț mediu la uleiul de floarea soarelui la 1 litru în luna martie 2022, de 9,179 lei.

Dacă ne raportăm la creșterea procentuală de la lună la lună, din intervalul ianuarie 2022 – martie 2022, se observă o majorare de 3,8% dacă comparăm luna ianuarie 2022 cu luna februarie 2022 și o creștere procentuală de 4,7%, dacă comparăm luna februarie 2022 cu luna martie 2022.

„Aceste majorări de prețuri pot fi rezultatul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei, precum și a apropierii sărbătorilor pascale, prerioadă în care tendința de achiziționare a produselor alimentare este în creștere”, spun reprezentanții Consiliului Concurenței, care recomandă consumatorilor să utilizeze aplicația Monitorul Prețurilor pentru a se informa asupra tarifelor la produsele alimentare.

Prețul mediu, care are la bază datele încărcate de principalii retailer în platforma Monitorul Prețurilor și anume, Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Penny, Profi, Selgros și Mega Image, a fost calculat în urma transmiterii datelor de către retaileri, referitor la prețul înregistrat la raft pentru 37 dintre mărcile prezente în magazine, printre care amintim: Argus, Ardealul, Apus, Floriol, Spornic, Olpo, Surâsul Soarelui, Raza Soarelui, Sorica, Tomis, Untdelemn Bunica, Unisol, Ulvex, dar și mărcile proprii ale fiecărui retailer.