Cautare
, Staff

SmallBusiness |
|

Noi reguli: PFA-urile pot avea cel mult 5 coduri CAEN, iar II-urile cel mult 10 coduri CAEN

Micii întreprinzători organizați ca persoane fizice autorizate (PFA) pot avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de CAEN, începând cu 17 ianuarie 2017. Aceasta nu este singura modificare pentru PFA. În plus, alte schimbări de regim se aplică pentru cei care aleg să desfășoare activități comerciale ca întreprinderi individuale (II) sau ca întreprinderi familiale (IF).
antreprenor-entrepreneur

Spre deosebire de PFA, II și IF pot avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, începând cu 17 ianuarie 2017, când intră în vigoare Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. 

Aproape 385.000 de PFA-uri, II-uri și IF-uri vor trebui să respecte noile reguli, după cum arată datele de la Registrul Comerțului, la 30 noiembrie 2016.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, PFA poate angaja maximum 3 persoane, cu contract individual de muncă, iar II poate angaja cel mult 8 persoane, cu contract individual de muncă şi poate stabili relaţii contractuale, anterior neexistând o asemenea limitare.

Odată cu modificările operate la Registrul Comerțului, micii întreprinzători organizați ca PFA și II vor putea opta pentru schimbarea formei de organizare, iar toate modificările mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și la emiterea noilor certificate de înregistrare se vor face gratuit. 

De asemenea, începând de astăzi, studenţii sunt scutiţi de plata taxelor pentru toate operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unei PFA sau a unei II.

Până la 16 ianuarie 2019, toate PFA-urile și II-urile care au mai multe activităţi incluse în obiectul de activitate decât cel permis vor trebui să se conforme noilor reglementări. În caz contrar, în termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani de la impunerea noilor regimuri, Registrul Comerţului va radia din oficiu PFA-urile şi II-urile care nu au operat modificările impuse de legislaţia în vigoare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii