FacebookTwitterLinkedIn
Regina Elisabeta și prințul Andrew, duce de York (foto Shutterstock)

Prințul Andrew, duce de York și fratele mai mic al prințului Charles, este acuzat în SUA într-un proces de abuz sexual; până acum, el a negat constant toate acuzațiile.

Prințul Andrew este acuzat de Virginia Giuffre, acum în vârstă de 38 de ani, că a abuzat-o sexual în anul 2000, când era minoră. Giuffre susține că a fost victima traficului sexual practicat de miliardarul Jeffrey Epstein, decedat în închisoare acum doi ani.

O organizație antimonarhistă i-a trimis joi reginei o scrisoare semnată de 150 de ofițeri și veterani din marină, forțele aeriene și terestre, prin care îi solicita să-i retragă lui Andrew gradele militare.

„Răspunsul Palatului Buckingham a fost sec și brutal”, observă, într-o analiză pentru BBC, corespondentul regal Sean Couglan, care consideră că familia regală se distanțează cu fermitate de „toxicitatea” acuzațiilor aduse lui Andrew. „Aceste onoruri vor merge la alți membri ai familiei, adică ele nu îi vor fi înapoiate lui Andrew mai târziu, indiferent de verdictul procesului.”

Ducele de York nu mai are dreptul să-și asume sarcini publice și, ca și Harry și Meghan, nu mai poate folosi oficial titlul de Alteță Regală. În procesul care i-a fost intentat în SUA, el se va apăra ca un cetățean de rând.

Jeffrey Epstein și complicea sa, Ghislaine Maxwell, au pus la punct o rețea de trafic cu minore în Palm Beach, abuzând câteva sute de adolescente timp de aproape 20 de ani. Luna trecută, Maxwell a fost găsită vinovată de recrutarea de minore și traficarea lor pentru a fi abuzate sexual de Epstein.

Jeffrey Epstein a fost reclamat prima dată pentru agresiune sexuală asupra unei minore în 1996, dar abia zece ani mai târziu a fost arestat – și eliberat după 13 luni, în urma unei înțelegeri fără precedent pe care pedofilul a obținut-o de la procurorul-șef american Alex Acosta.

Printre cei care îl frecventau pe Epstein se numără actorul Kevin Spacey, regizorul Woody Allen, producătorul Harvey Weinstein, dar și fostul președinte Bill Clinton, care l-a însoțit de nenumărate ori pe pedofil pe insula sa privată din Insulele … Virgine. Soții Trump au făcut parte o perioadă din anturajul lui Epstein, cu care erau vecini în Palm Beach.

Ducele a avut o carieră de 22 de ani în Marina Regală și a servit ca pilot de elicopter în războiul din 1982, împotriva Argentinei, pentru Insulele Falkland.

În comunicatul palatului Buckingham se precizează că prințul Andrew își va păstra gradul de vice-amiral, obținut prin promovare pe cale ierarhică, și care i-a fost atribuit în 2015, cu ocazia împlinirii a 55 de ani. Prințul ar fi trebuit să primească gradul de amiral în 2020, la aniversarea a 60 de ani, dar s-a retras din îndatoririle publice ca urmare a implicării în cazul Epstein.

Ducele de York a fost căsătorit zece ani, din 1986 până în 1996, cu Sarah Ferguson, cu care are două fete, prințesele Beatrice și Eugenie.