FacebookTwitterLinkedIn

Piața logistică locală a dat dovadă de reziliență în timpul pandemiei, dar a continuat să beneficieze și de schimbările comportamentului consumatorilor și al firmelor, ca reacție la criza sanitară. Potrivit raportului emis astăzi de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, cererea de spații industriale a depășit pragul de 1 milion mp în 2021, pentru prima dată în istorie.

Activitatea de închiriere a fost alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 mp) din suprafața tranzacționată.

Analiștii Cushman & Wakefield arată o accelerare a planurilor de închirere a spațiilor industriale și logistice în ultimul trimestru, contractând un nivel record de spații, de 441.000 mp, nivel ce reprezintă 44% din suprafața tranzacționată în 2021.

„Extinderea comerțului online, atât din punct de vedere geografic, cât și în ceea ce privește gamele de produse, alături de măsurile de eficientizare operațională și de scurtare a lanțurilor de aprovizionare, au fost factori cheie de stimulare a cererii”, explică specialiștii companiei de consultanță.

Cererea vine de la companii de distribuție, logistică, e-commerce și FMCG

Astfel, cererea a fost generată în principal de companiile de distribuție și logistică, de retail, FMCG și e-commerce, în total acestea realizând jumătate din volumul tranzacționat.

Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte relevante de închiriere în 2021. Alte sectoare active au fost automotive, producție, industria farmaceutică sau curierat, cu aproape 200.000 mp de spații închiriate.

Bucureștiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzacționat, în timp ce Timișoara, Oradea și Brașov au fost cele mai active orașe regionale, cu un total de peste 200.000 mp contractați.

530.000 mp de spații industriale totalizate

Din punct de vedere al activității de dezvoltare, în 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 mp, în scădere cu 18% față de 2020. Reducerea suprafeței noi livrate coroborată cu o cerere susținută din partea chiriașilor a determinat diminuarea spațiilor disponibile la 4,2% în București și la 3,5% la nivel national, după cu explică specialiștii Cushman & Wakefield Echinox.

Volumul tranzacțiilor imobiliare din România a atins 916 milioane euro în 2021

În prezent, aproape 600.000 mp de spații noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni, peste 50% dintre acestea în București. Timișoara, Brașov și Cluj vor beneficia de asemenea de noi spații industriale și logistice în 2022, dar există și un interes evident pentru orașele secundare și terțiare, determinat de cererea recent crescută pentru astfel de locații.

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Companiile care au închiriat spații au fost preponderent din retailul tradițional, comerț online, logistică și distribuție. Ne bucurăm să observăm un număr atât de mare de tranzacții (peste 30) cu suprafețe mai mari de 10.000 mp, ceea ce ne dă încredere în dezvoltarea pieței logistice și industriale și în următorii ani”.