FacebookTwitterLinkedIn

Una dintre cele mai mari industrii de export ale Franței se confruntă cu o lovitură devastatoare, după ce, la începutul acestei luni, un îngheț neobișnuit de sever a deteriorat podgoriile din întreaga țară, lovind producătorii de vin deja slăbiți după pandemie și de tarifele impuse de SUA.

Înghețul a afectat 80% dintre podgoriile aflate în principalele zone viticole ale Franței, potrivit Comitetului European al Companiilor Viticole, care se așteaptă la pierderi de randament cuprinse între 25% și 50% în unele regiuni, informează CNN Business.

Distrugerea s-a extins pe Valea Ronului, Bordeaux, Burgundia, Champagne, Provence și Valea Loarei, iar înghețul este considerat a fi cel mai devastator din ultima jumătate de secol. Înghețul amenință și alte culturi, inclusiv sfecla și rapița, potrivit Federației Naționale a Sindicatelor Fermierilor. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a declarat că în unele zone „aproape întreaga producţie anuală” a anumitor culturi s-ar putea pierde. Oficialii guvernamentali au avut o întâlnire de urgență cu bancherii, asigurătorii și reprezentanții agriculturii pentru a identifica mecanisme de sprijin.

Criza vine într-un moment deosebit de dificil pentru producătorii de vin francezi, care au parte de vânzări mai slabe ca urmare a blocărilor cauzate de coronavirus pe piețele internaționale cheie, a prăbușirii turismului din cauza pandemiei și a tarifelor impuse de SUA ca urmare a unei dispute cu Uniunea Europeană privind acordarea unor subvenții. 

Exporturile de vin și băuturi spirtoase franceze au scăzut cu aproape 14%, până la 12,1 miliarde de euro (14,5 miliarde de dolari) în 2020, iar vânzările către Statele Unite s-au depreciat cu 18%.