FacebookTwitterLinkedIn

„Muzeul nu este doar o clădire plină de exponate, ci și un loc în care putem călători prin timp și spațiu, unde putem învăța și ne putem lărgi perspectiva asupra lumii.” – Marjorie Schwarzer

Experiența de vizitare a muzeelor este unică pentru fiecare dintre noi, oferindu-ne posibilitatea să învățăm lucruri noi, să descoperim povești fascinante, demult uitate și să ne îmbogățim cultural. Dar călătoria noastră prin muzeu poate fi uneori plină de provocări. De la evitarea aglomerației, la alegerea exponatelor pe care vrem să le vizităm, poate fi dificil să ne bucurăm de toate acestea în timpul vizitei. Cum putem asigura o experiență de vizitare inedită, care să fie deopotrivă educativă și interactivă? Răspunsul constă în integrarea tehnologiilor imersive – mai exact AR – în experiența de vizitare a muzeelor.

Ghid virtual în AR – explorarea interactivă a muzeelor

Pentru a demonstra aplicabilitatea AR în cadrul muzeelor și a evidenția beneficiile aduse, Centric IT Solutions implementează un ghid virtual în AR pentru Muzeul Etnografic al Moldovei din interiorul Palatului Culturii din Iași. Potrivit statisticilor oficiale, în 2019, peste 300.000 de persoane au vizitat muzeele din Palatul Culturii, ceea ce demonstrează importanța acestui monument istoric pentru oraș și pentru întreaga țară.

Ghidul virtual utilizează AR pentru a aduce la viață obiectele de patrimoniu și a le prezenta într-un mod inovator și captivant. În timp ce explorează exponatele muzeului, vizitatorii vor descoperi utilizări uitate de mult timp și vor dobândi o nouă apreciere pentru istoria și cultura noastră. Dincolo de elementul de noutate și acuratețea modelelor 3D care reproduc exponatele din muzeu, aplicația aduce o serie de beneficii atât vizitatorilor, cât și muzeelor:

• Interacțiunea cu exponatele

• Personalizarea experienței de vizitare – pe lângă exponatele 3D, care sunt suprapuse peste cele reale, și evidențierea modului de utilizare a acestora prin animații, aplicația conține și un ghid audio care poate fi activat în funcție de preferințe

• Accesibilitatea informațiilor –accesarea informații suplimentare despre exponate prin intermediul telefonului, fără a fi nevoie să citească panouri informative

• Pentru muzee, aplicația AR permite atragerea publicului tânăr, pasionat de tehnologie, care este mult mai deschis la o astfel de experiență

Prin crearea de copii digitale (variante 3D) a exponatelor extrem de valoroase sau fragile, muzeul poate asigura prezervarea și permite vizualizarea lor fără riscuri, oferind totodată și o imagine mai clară și mai detaliată a acestora, în special în ceea ce privește detaliile mici și complexe. Astfel, tehnologia AR devine un instrument valoros și în eforturile UNESCO de conservare a moștenirii culturale la nivel global.

Pe lângă vizualizarea exponatelor augmentate și animate, ghidul virtual are și o componentă de navigare care ghidează vizitatorii în interiorul muzeului pentru a evita aglomerația și a asigura o experiență cât mai plăcută.

Inovație și digitalizare în muzeele din Olanda

Ghidul interactiv pentru Palatul Culturii din Iași nu este primul produs de acest fel dezvoltat de Centric IT Solutions. Compania a creat astfel de aplicații AR și pentru piața din Olanda, în principal pentru municipalitatea din Gouda.

La începutul pandemiei, când posibilitatea de vizitare a muzeelor era destul de redusă, echipa XR a dezvoltat o aplicație mobilă AR care a recreat celebra piață de brânză ce avea loc anual în fața muzeului din Gouda. Prin intermediul aplicației, vizitatorii puteau să se plimbe prin piață și să interacționeze cu ofertanții și alți participanți.

Realitatea augmentată a fost folosită și pentru crearea camerei lui Erasmus – o interpretare fictivă bazată pe elemente istorice. Proiectul a fost însoțit și de o vânătoarea de comori organizată în piața de lângă muzeu. O serie de litere au fost amplasate virtual în jurul pieței, iar copiii au avut ocazia să folosească aplicația AR pentru a le găsi și descoperi cuvântul căutat și obține în acest fel o recompensă.

Utilizarea tehnologiei AR în muzee reprezintă o evoluție naturală a modului în care înțelegem și valorificăm patrimoniul cultural. Prin intermediul aplicațiilor AR, putem face legătura între istorie și prezent, aducând obiectivele culturale la viață și oferind vizitatorilor o experiență interactivă și educativă.