FacebookTwitterLinkedIn

Liderii europenii au salutat realegerea președintelui Emmanuel Macron, însă poate cea mai semnificativă reacție la scrutinul de duminică s-a văzut în evoluția monedei unice europene, care a crescut ușor în fața dolarului și a altor valute, după luni de scădere.

În primele ore ale schimburilor valutare de luni dimineața din Asia și Australia, euro s-a întărit ușor în fața dolarului american, câștigând 0,48%. Franța va rămâne un motor de creștere a Europei în următorii cinci ani, consideră economiștii.

În plan politic, liderii UE l-au felicitat de aseară pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă statele membre, a spus că Europa poate conta pe Franța încă cinci ani, conform RRA.

Ursula von der Leyen: „Împreună vom face să progreseze Franța și Europa”.

Prima convorbire telefonică avută de Emmanuel Macron, după realegerea sa în funcție, a fost cu cancelarul german Olaf Scholz, un semn al prieteniei franco-germane, potrivit Palatului Élysée. 

Mario Draghi: „E o veste minunată pentru întreaga Europă”.

Realegerea președintelui Macron a fost salutată și la București de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă.