FacebookTwitterLinkedIn

Sectorul imobiliar european se confruntă cu provocări semnificative din cauza inflației și a creșterii ratelor dobânzilor pentru achizițiile de proprietăți, provocând dificultăți în ceea ce privește accesibilitatea pentru mulți consumatori, arată cel mai recent studiu realizat de compania de consultanță RE/MAX.

“Rata crescută a dobânzilor generează un lanț de efecte, care determină ajustări diverse ale prețurilor în întreaga Europă. În general, numărul anunțurilor imobiliare a crescut, în timp ce numărul tranzacțiilor a scăzut. Această evoluție semnalează revenirea la o piață favorabilă cumpărătorilor, oferindu-le acestora mai multe opțiuni și avantaje mai semnificative în procesul de negociere. În paralel, prețurile locuințelor din Uniunea Europeană au înregistrat o scădere medie de 0,7% în perioada T4 ’22 – T1 ’23”, arată studiul RE/MAX.

Toți acești factori au contribuit la o creștere naturală a cererii pentru proprietățile destinate închirierii, pe măsură ce puterea de cumpărare a scăzut. În Europa, prețurile chiriilor au înregistrat o creștere de 0,9% între T4 ’22 și T1 ’23. 

Potrivit studiului, schimbările din piață se reflectă și în comportamentul cumpărătorilor. Cei care aspiră să achiziționeze o locuință pentru prima dată aleg acum să aștepte până la o vârstă mai înaintată, deoarece doresc să acumuleze un capital propriu mai consistent. În contrast, proprietarii care au contractat împrumuturi ipotecare pe termen lung și au reușit să economisească pentru mutare pot beneficia acum de prețurile mai accesibile ale locuințelor.

În același timp, se evidențiază diferențele specifice ale prețurilor proprietăților în fiecare țară, ceea ce face dificilă formularea generalizărilor ample. Investitorii străini care cumpără proprietăți în anumite regiuni (în special în zonele turistice) determină creșterea ulterioară a prețurilor de achiziție, oferind astfel oportunități stabile pentru vânzători, dar generând și obstacole în calea accesibilității pentru consumatorii locali, care sunt nevoiți să opteze pentru închiriere în loc să achiziționeze.