FacebookTwitterLinkedIn

Inteligența Artificială poate deveni o mare oportunitate pentru România, pentru că IA este un domeniu nou, care abia a evoluat. Practic, pentru a crea soluții de IA ai nevoie de oameni, care să cunoască domeniul și de putere de calcul care se poate obține.    

“Cred că idei generale despre IA, ca și despre internet și social media ar trebui introduce chiar din gimnaziu, pentru a înțelege ce înseamnă IA. Sunt multe aspecte intuitive pe care oamenii le știu și dacă vom ajunge să interacționăm cu IA zilnic este nevoie ca aceste cunoștințe de bază să existe în toată comunitatea”, a afirmat Răzvan Pașcanu, research scientist DeepMind în emisiunea reINVENTAREA României.

Pentru ca tranziția la noi joburi să fie mai ușoară este nevoie de mai multă educație generală pentru a ști ce poate face și ce nu poate face IA.  “Este foarte ușor ca IA să fie folosită în mod greșit. A existat un caz, o companie care a încercat să facă print screening la CV-uri cu ajutorul IA pentru a reduce numărul de candidați și a creat foarte multe probleme, făcând foarte multe discriminări. Astfel de probleme vor apărea mereu dacă ne gîndim la IA ca la o magie care poate face ce vrem noi. Și de aceea, prin educație putem învăța la ce pot fi folosite aceste unelte și ce nu este corect să facem. Dacă înțelegem cum funcționează vom ști și ce poate să facă AI în domeniul meu și ce nu poate face, cum ar trebui să mă adaptez, cum ar trebui să evoluez pentru a fi într-o poziție bună atunci  când va veni momentul ca uneltele să înceapă să fie folosite. Și cred că va fi nevoie și de reglementări care vor veni de la stat și deja și USA și UE au început să lucreze pe tot felul de reglementări,” susține  Răzvan Pașcanu.

În ceea ce privește valorificarea potențialului de dezvoltare a tehnologiei, Pașcanu este de părere că România este în urmă în și are de recuperat.

 “Cred că sunt mai mulți factori. Nu avem tradiție de startup-uri și e nevoie de timp pentru a crea tradiția. Nivelul de cercetare în universități este mai scăzut chiar și față de alte țări din Europa Centrală și de Est. Motivațiile universităților nu sunt aliniate cu ceea ce este necesar. Profesorii nu sunt încurajați să publice la conferințele semnificative din domeniu. De multe ori prezentările la conferințe de prestigiu, la care studenții muncesc foarte mult nu contează pentru disertația de la doctorat. De asemenea, publicarea în jurnalele locale, care contează și care ajută profesorii să înainteze în spatial lor, nu este încurajată.

Toate aceste probleme duc la un nivel scăzut de cercetare, din cauza căruia nu avem experți. Experții nostri în domeniul IA sunt persoane care pleacă afară ca să studieze, într-un mediu în care poate studia, și din în care, odată ce ai plecat și ai trăit cinci ani, devine, de multe ori, greu să te întorci. Ar fi ideal dacă am reuși să creem acești experți pe plan local,” precizează Răzvan Pașcanu.

Împreună cu Traian Rebedea și Viorica Pătrăucean, Răzvan a creat AI Romania Community, care reunește 650 de români, din țară și diaspora. Noua comunitate a creat deja câteva proiecte.

Răzvan Pașcanu s-a implicat în dezvoltarea comunității AI din România, organizând Romanian AI Days începând din 2020 și contribuind la construirea unui curs de AI destinat elevilor de liceu. A organizat, de asemenea, conferințe și ateliere pe diverse subiecte de cercetare și a fost unul dintre organizatorii EEML și AI România.

“Comunicarea este foarte importată pentru AI Romania Community și colaborarea în gestionarea resurselor comune, de asemenea. Dacă lumea ar pune împreună toate resursele pe care le are ar putea face tot ce trebuie. Aș vrea să îmbunătățesc partea de cercetare, pentru că fără cercetarea fundamental funcțională în România va fi greu să facem restul. Ar fi un outsourcing cu experți străini care să implementeze proiecte în România. Și nu acesta este scopul, vrem ca România să fie independentă,” a conchis Răzvan Pașcanu.

Răzvan Pașcanu face parte din Consiliul Științific și de Etică în Inteligența Artificială, un organism format din experți independenți, care oferă Guvernului României consiliere științifică și în materie de utilizare responsabilă și etică în domeniul IA. Pentru a alinia România cu eforturile Uniunii Europene în domeniul IA, Guvernul României a creat Comitetul Român de Inteligență Artificială (AIR). Acesta este un organism consultativ al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ce are scopul de a sprijini autoritățile în domeniul digitalizării și cercetării-dezvoltării și inovării prin coordonarea și monitorizarea activităților privind IA în România.