FacebookTwitterLinkedIn

Răzvan Butucaru, Partner și Financial Services & Advisory Leader la Mazars România, a dezvăluit în cadrul emisiunii Forbes Forward concluziile unui nou studiu realizat în parteneriat cu Mergermarket, care evidențiază reziliența tranzacțiilor din regiunea ECE (Europa Centrală și de Est) în 2023.

Potrivit lui Butucaru, în ciuda provocărilor, tranzacțiile din regiune au înregistrat rezultate satisfăcătoare. Cu toate că valorile și volumul tranzacțiilor au scăzut comparativ cu anul precedent, regiunea ECE a fost una dintre cele mai active, depășind perioada prepandemică.

„Tendințele sunt pozitive pentru Europa Centrală și de Est. Am avut o evoluție bună în 2023, deși în scădere față de 2022″, a explicat Butucaru, Partner și Financial Services & Advisory Leader la Mazars România. El a subliniat că, în ciuda scăderii, anul 2023 a fost al doilea cel mai bun an din ultimii zece ani în ceea ce privește numărul tranzacțiilor.

Răzvan Butucaru a evidențiat, de asemenea, faptul că investitorii externi au continuat să fie atrași de regiunea ECE, contribuind semnificativ la valoarea tranzacțiilor.

„Cam 62% din tranzacțiile efectuate în acest an în ECE au fost realizate de investitori din afara spațiului. De exemplu, cea mai mare tranzacție făcută în 2023 a fost de către o companie din Emiratele Arabe, Emirates Telecommunications Group, care a cumpărat participații de 50% în activele PPF Telecom din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia, evaluate la 2,5 miliarde de euro”, a menționat Butucaru, subliniind că această tendință demonstrează atractivitatea pieței pentru investitori.

Referindu-se la România, Butucaru a remarcat că țara a ocupat un loc important în regiune, clasându-se pe locul trei în ceea ce privește numărul de tranzacții. „Suntem prezenți în topul tranzacțiilor în Europa Centrală și de Est, ocupând locul 3 ca număr al tranzacțiilor – cu 110 tranzacții, în scădere față de anul trecut cu 18%, dar compensată de o dublare a valorii tranzacțiilor, care ne propulsează pe o poziție fruntașă și pe clasamentul de volum al tranzacțiilor, locul 4, după Austria, Polonia și Serbia, având o valoare estimată de 4 mld. euro”, spune Butucaru.

Chiar dacă numărul tranzacțiilor a scăzut, valoarea acestora a crescut semnificativ.„Maturitatea targeturilor și a investitorilor a crescut, iar România a atins un nivel mare al tranzacțiilor, arătând potențialul pieței”, a subliniat el.

În România, cea mai mare tranzacție din 2023 a fost achiziția Profi Rom Food de către Ahold Delhaize, un jucător important în piața globală de retail alimentar, de la fondul de private equity Mid Europa Partners, pentru suma de 1,3 miliarde de euro.

De asemenea, Răzvan Butucaru a evidențiat sectoarele care au înregistrat performanțe remarcabile, precum tehnologia, industria și sectorul farmaceutic, evidențiind, de asemenea, posibilitățile de dezvoltare în sectorul real estate și cel al serviciilor financiare.

„Ca domenii, România a urmat tendințele la nivelul regiunii. Unul dintre sectoarele preferate de către investitori a fost cel al tehnologiei, unde s-au investit, în total, aprox. 4,7 mld. euro, iar ca număr de tranzacții ne situăm la 180. A fost singurul sector care a înregistrat o creștere al multiplilor de tranzacție. O caracteristică bună a acestei perioadă ar fi și sectorul industrial, unde s-a observat o creștere continuă în ultimii trei ani, iar valoarea tranzacțiilor aproape că s-a dublat în această perioadă. În România ar mai fi câteva sectoare specifice, cel al farma și cel medical, care au performat foarte bine. De asemenea, a evoluat bine și piața de real estate, cât și sectorul energiei”, adaugă Răzvan Butucaru.

Vezi interviul integral AICI.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania