FacebookTwitterLinkedIn

Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să crească rata la depozite până la a ajunge la valori pozitive în acest an, de la -0,5% în prezent, a declarat vineri șeful băncii centrale franceze, François Villeroy de Galhau. Comentariile sale indică sprijinul pentru cel puțin trei majorări ale dobânzilor cheie în 2022.

Inflația record și așteptările în creștere ale prețurilor pe termen lung au determinat un număr tot mai mare de factori de decizie să susțină o încheiere mai rapidă a unui experiment de aproape un deceniu de rate cheie negative. Rata cheie este rata dobânzii la care băncile se pot împrumuta atunci când nu ating rezervele obligatorii.

Într-o primă etapă, BCE ar trebui să încheie achizițiile de obligațiuni la sfârșitul lunii iunie, apoi să-și majoreze ratele de depozit care în prezent sunt de minus 0,5% în „următoarele câteva” întâlniri de stabilire a politicii monetare, a spus Villeroy, refuzând să precizeze data preferată de lansare a acestui plan. O mulțime de factori de decizie politică au susținut recent o schimbare prevăzută în luna iulie, sugerând că o creștere a ratei în vară este acum cea mai probabilă opțiune.

„Aș prefera să stabilesc un reper temporal puțin mai îndepărtat: cu excepția unor noi șocuri neprevăzute, aș crede că este rezonabil să fi intrat pe un teritoriu pozitiv până la sfârșitul acestui an”, a declarat Villeroy, o voce influentă în Consiliul guvernatorilor BCE.

Cu rata de depozit la -0,5%, revenirea pe un teritoriu pozitiv ar sugera cel puțin trei majorări ale ratei cu câte 25 de puncte de bază, dacă Banca Centrală Europeană ar urma abordarea „gradată” susținută de Villeroy.

Banca ar trebui apoi să-și mute treptat rata dobânzii nominale către nivelul „neutru”, care este între 1% și 2%, un procent complet sub cel adoptat de SUA, a adăugat Villeroy.

Creșterile ratelor ar putea ajuta, de asemenea, euro să-și recapete o oarecare putere față de dolar, deoarece slăbiciunea monedei ridică inflația importată. „Nivelul monedei euro contează semnificativ pentru inflația importată”, a spus Villeroy. „Un euro care este prea slab ar fi împotriva obiectivului nostru de stabilitate a prețurilor”.

Pentru a ajuta piețele să facă față reducerii sprijinului Băncii Centrale Europene, Villeroy a spus că BCE ar putea oferi băncilor o nouă operațiune de refinanțare pe termen mai lung.