FacebookTwitterLinkedIn

Încrederea între lideri și echipele pe care le coordonează se construiește în momentele dificile prin care trece organizația, iar perioada actuală este un prilej ”extraordinar de bun” pentru acest lucru.

”Încrederea nu se construiește în momente fericite, când totul e roz, ci în momente dificile, și atunci m-aș uita la situația asta ca la una extrem de benefică”, a declarat Raluca Răschip, co-fondator al Teamology Institute, la Forbes Power Breakfast.

Totodată, acum este și un moment propice pentru despărțirea de acei membri din echipă care nu se pot integra și care nu împărtășesc valorile grupului, în beneficiul ambelor părți.

Obiectivul unei organizații este unitatea echipelor care o compun, iar colaborarea dintre membrii echipelor și dintre echipele aceleași organizații reprezintă modul prin care se poate atinge acest țel.

”Unitatea mi se pare că trebuie să fie scopul nostru comun, ar trebui să fie cât mai clar. Dacă ne uităm în zona de business, cu cât ne e mai clar și specific obiectivul pentru care ne-am adunat să facem o treabă împreună, cu atât unitatea e mai puternică”, a adăugat Răschip.

Dar, în absența colaborării dintre membrii echipei, acest obiectiv este imposibil de atins.

Raluca Răschip și Cosmin Alexandru au fondat împreună Teamology Institute la ȋnceputul anului 2022, cu scopul de a obține eficacitate organizațională prin centrarea eforturile pe echipă, ca unitate de lucru, folosind o abordare științifică.

Compania oferă programe de dezvoltare individuală sau de echipă. Scopul este transformarea echipelor, a liderilor și a organizaţiei ca echipă de echipe.

Raluca Răschip este consultant ȋn transformarea echipelor, Head Coach și Team Coach la facultatea de antreprenoriat The Entrepreneurship Academy.

Un simptom al lipsei clarității în ce privește îndatoririle fiecăruia în cadrul unei echipe este ”aș colabora dar nu prea am timp”. În astfel de cazuri, este rolul liderilor de a oferi subalternilor direcții clare de lucru atât individual, cât și la nivel de grup.

”Acesta e un simptom pe care mă face să mă gândesc că în acea echipă nu există suficientă claritate despre ce a nevoie să obținem împreună, prin colaborare, și ce e nevoie să obținem separat. Pentru că nu e nevoie să obținem totul împreună”, a precizat Răschip.

Fiecărui om din echipă trebuie să îi fie foarte clar ce trebuie să facă fie separat, fie în echipă, iar în lipsa unor astfel de conversații cu liderii și colegii se ajunge la ”multă frustrare”.

Potrivit lui Răschip, cu cât copiii sunt educați de la o vârstă mai fragedă să conștientizeze necesitatea muncii în echipă, cu atât ei  vor avea șansa să devină adulți deschiși la colaborare cu alții.

Dar, odată ce se face trecerea din mediul familial în cel profesional, lucrurile se schimbă major, deoarece comportamentele din familie continuă să fie necesare, dar nu mai sunt și suficiente, pentru că începe să conteze foarte mult contextul din acea echipă și din acea companie.

”Aici intervine rolul liderului de a pune claritate în obiective. În lipsa lor apare neperformanța și nu din rea intenție. Această parte ar trebui făcută by design și nu by chance, pentru că dacă o lăsăm la liber, lucrurile nu se vor întâmpla așa cum trebuie”, a spus Răschip.