FacebookTwitterLinkedIn

‘-Nu…”

De câte ori ați primit răspunsul acesta când ați intrat într-un magazin? Eu, personal, de multe ori.Sunt o persoană curioasă din fire și am mereu impulsul de a intra săptămânal, în diverse magazine de pe stradă, în drumul meu spre casă. Însă în multe din buticurile în care chiar intru, mă lovesc de imposibilitatea de a plăti cu cardul, așa că ies fără ca măcar să iau în calcul încă un drum până la cel mai apropiat bancomat.

România se situează în prezent încă în urma multor state din Uniunea Europeană în ceea ce privește plățile cu cardul fiindcă la nivel local sunt necesare depunerea de mai multe eforturi pentru educarea și informarea publicului larg cu privire la beneficiile legate de siguranță, securitate și accesibilitate. Potrivit studiului „Soluții de plată mobilă pentru IMM-urile din România”realizat de Auka, o companie norvegiană din domeniul tehnologiei financiare, metoda de plată preferată în rândul companiilor mici și mijlocii din România rămâne numerarul, preferată de aproximativ două treimi (60%) dintre respondenții studiului din România. Datele aceluiași raport arată o reticență față de modalitățile digitale de plată (prin card sau mobil), aspect ce indică în continuare o nevoie de educare a tuturor categoriilor de utilizatori de plăți (atât companii cât și consumatori obișnuiți).

„Mulți oameni nu se folosesc de un lucru până nu înțeleg pe deplin beneficiile. Românii nu se plâng de numerar, pentru că nu au văzut încă ușurința plăților mobile. Așadar, trebuie să educăm piața, să demonstrăm modul în care alte regiuni o fac cu succes și apoi să inspire consumatorii și comercianții să se alăture”, explică Daniel Döderlein, CEO, Auka.

Deși pentru consumatorii și companiile românești s-a lărgit considerabil spectrul plăților mobile, majoritatea tranzacțiilor se realizează în continuarea sub formă clasică a cash-ului.

Cu toate acestea, interesant de urmărit sunt datele Barometrului de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare  Strategică (LARICS), ce indică faptul că aproximativ 43,4 % dintre români consideră că este mai sigur să facă plăți utilizând cardul, în defavoarea numerarului. De partea cealaltă, însă, aproape 42,2% preferă în continuare să primească sume în numerar și să cumpere cu bani cash.

La nivel pragmatic, lucrurile par să se miște și în contextul în care, zilele trecute, la Sibiu a fost introdus un program pilot prin care o parte din tarabele din Piața Cibin din Sibiu a fost dotate cu aparate POS operaționale.

Cash vs Card

Daniel Döderlein, fondatorul și CEO-ul companiei norvegiene Auka a decis să aducă noi soluții în România, motivând faptul că spațiul românesc găzduiește o piață cu potențial în ceea ce privește plățile mobile deoarece găzduiește un puternic ecosistem tehnologic, cu o comunitate care se dezvoltă în permanență. După ce Auka a anunțat lansarea în acest an, în Croația, strategia de extindere continuă și vizează România. „Știm că există un potențial mare în Europa de Est, unde cash-ul încă este prima metodă de plată preferată. Însă acest lucru reprezintă o oportunitate de a schimba mentalitatea și modul în care oamenii tranzacționează. (…) După Croația, intenționăm să ne lansăm pe o varietate de piețe, România aflându-se pe lista vizată. Credem că în prezent nu există niciun jucător dominant pe această piață (n.red. din România) pentru plățile mobile”, explică pentru Forbes România Daniel Döderlein, fondator și CEO Auka.

Înființată în 2010, Auka este deja un pionier în domeniul plăților mobile din Țările Nordice, fiind prima entitate care a lansat în 2014 o aplicație de plată mobilă în Norvegia. Din boardul conducerii fac parte speciliști din cadrul MasterCard, Entreé Capital, Point Group, Nets și McKinsey. Strategia din prezent a companiei are în centrul lansarea aplicației Settle, o soluție completă și scalabilă de plăți mobile care va fi lansată în mai multe state din Europa, printre care și România. „Am inițiat de curând discuțiile în România. Suntem deschiși să colaborăm cu toți investitorii interesați (bănci, companii de telecomunicații, comercianți cu amănuntul) și dorim să dezvoltăm cât mai multe parteneriate pentru distribuție”, explică fondatorul furnizorului de servicii de plăți mobile.

Consumatorii și retailerii români vor putea descărca aplicația Settle indiferent de banca cu care lucrează sau de sistemul de operare al telefonului. Funcția principală a aplicației permite oricărei persoane să transfere și să primească bani instant, printr-o varietate de opțiuni de finanțare, folosind doar numărul de telefon pentru identificare. Settle pentru business, o altă funcție importantă a aplicației, permite oricărei companii să accepte plăți digitale fără să se bazeze pe terminalul unui card.

Decizia de a lansa aplicația pe piața din România a venit și în urma unei analize realizate de companie privind gradul de adopție a plăților mobile în rândul retailerilor de la nivel local, care arată că România este un spațiu cu potențial de dezvoltare în această industrie. „Suntem încântați să lansăm Settle în România. Pe baza ultimului studiu de piață care a analizat principalii factori care influenţează dezvoltarea și gradul de adopție a plăților mobile în rândul retailerilor, se observă că România are un mare potenţial”, a declarat Daniel Döderlein, CEO, Auka.

Potrivit raportului lansat de compania norvegiană la începutul acestui an, în România, 88% dintre respondenți au declarat că organizațiile pe care le reprezintă acceptă plata cash și 87% au declarat că în companiile lor se acceptă plata cu cardul. Aceste procente reprezintă o creștere semnificativă, indicând faptul că plata prin card a ajuns la un nivel mult mai ridicat decât media europeană de doar 78%. Comparativ cu alte state UE, România se situează înaintea unor țări precum Austria (58%), Belgia (73%) sau chiar Marea Britanie (73%).

La polul opus, Daniel Döderlein spune că trebuie să privim către state precum Norvegia, China și India care sunt promotoare ale unei societăți fără cash, pentru că sunt mai sigure și mai eficiente.

Provocările pieței

Avantajele utlizării tehnologiei de plăți mobile vine la pachet și cu o serie de provocări întâmpinate pe măsură ce industria se dezvoltă și se extinde. Daniel Döderlein spune că o provocare a plăților mobile este chiar tehnologia în sine. În multe țări în curs de dezvoltare vitezele de conectare la internet sunt lente, rețeaua este minimă, iar infrastructura este slabă. Toate acestea determină creșterea cererii de dezvoltare a tehnologiei de plată digitală și mobilă.

„Un alt aspect important, în special în industria fintech și a plăților mobile, în care trebuie să inovezi în mod constant, este dificultatea a reuni o echipă de oameni cu experiență tehnică solid. Din fericire, sectorul tehnologic din România a înregistrat o creștere continuă în ultimii ani, iar aici există unii din cei mai talentați și mai calificați dezvoltatori”, explică CEO-ul Auka.

În luna aprilie a acestui an, compania a recrutat noi angajaţi pentru echipa de Producție și Tehnologie, pentru a accelera dezvoltarea aplicației Settle înainte de lansare. Data exactă a lansării nu a fost încă anunțată.