
Raiffeisen Bank a înregistrat un profit net de 602 milioane de lei în primele 6 luni ale anului, în creștere cu peste 50% față de primul semestru al anului precedent.
La 30 iunie 2022, activele totale ale băncii depășeau 60 de miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar veniturile băncii, de aproape 1,5 miliarde de lei, au crescut cu 14% față de primul semestru din 2021.
Stocul de credite, de peste 37,4 miliarde de lei, a înregistrat un avans de aproximativ 25% față de perioada similară din 2021, susținut de o evoluție a creditării, în mare parte pentru clienții corporate.
În perioada ianuarie-iunie 2022, Raiffeisen Bank a majorat dobânzile la produsele de economisire în lei, până la maximum 7% pe an, pentru depozitele în lei, pe doi ani. Depozitele clienților au atins pragul de 48,8 miliarde de lei la 30 iunie 2022, în creștere cu 11% față de S1 2021.
De asemenea, veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creștere semnificativă, de 22% față de anul precedent. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 10% față de primele 6 luni ale anului 2021.
“Creditele nete au înregistrat un avans semnificativ, de aproximativ 25% față de S1 2021, susținut de o creștere mare a creditării, în principal către clienții corporații mari și medii (+46% an la an), având în vedere că firmele au nevoi de finanțare crescute atât pentru capitalul de lucru, cât și pentru demararea unor proiecte și investiții substanțiale, unele dintre ele de importanță strategică la nivel național, de exemplu Romgaz. Tendința de creștere este vizibilă și în cazul IMM-urilor, cu 13%, bazată și pe participarea noastră la programele guvernamentale. Stocul nostru de credite pentru persoane fizice a crescut cu 10%, peste așteptările noastre pentru această perioadă, având în vedere incertitudinea mediului macroeconomic” a declarat Zdenek Romanek, președinte și CEO Raiffeisen Bank.
În iunie 2022, Raiffeisen Bank a plasat cea de-a treia emisiune de obligațiuni verzi a băncii și o a doua serie de obligațiuni senior non-preferențiale. Emisiunea de obligațiuni s-a adresat investitorilor instituționali și a atras 525 de milioane de lei, cu o maturitate de 5 ani. Astfel, banca a emis până în prezent peste 2 miliarde de lei “obligațiuni verzi”.