FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA – Summer Plans 2022 viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

De mult timp nu mai este vremea vacanțelor. Lumea aflată într-o continuă fierbere, fluctuația prețurilor, surcharge-urile, lipsurile cu care ne confruntăm în lanțurile de aprovizionare, schimbările legislative generate de green deal, războiul, pandemia, criza economică, nu ne lasă.

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările dvs. în următoarea perioadă?

Prețurile materiilor prime în primul rând, pentru că încercăm să găsim soluții ca să  nu majorăm prețurile produselor finite dincolo de limita suportabilității consumatorului final. Modificările legislative populiste care determină o amenințare a creșterii taxării, fiecare minister se trezește să facă o platformă de raportare, e-Facturare, E-transport fără să existe normele necesare aplicării pentru ca și noi, la rândul nostru să putem să operăm aceste modificări în sistemele noastre contabile.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

Incertitudinea, lipsa de predictibilitate a deciziilor autorităților fiscale, sanitare, etc.  – acestea în primul rând, apoi problemele care apar pe lanțurile de aprovizionare, războiul acesta de la granițele noastre care ne face să conștientizăm cum o multitudine de companii europene depind extraordinar de mult de produsele cele două state implicate: Rusia și Ucraina.

Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Încercăm să păstrăm rezultatele din pandemie. Pentru 2023, sper să nu apară și extratereștrii…